Τέλη κυκλοφορίας 2017: Νέα παράταση για τέλη και κατάθεση πινακίδων

 
Τέλη κυκλοφορίας 2017: Νέα παράταση για τέλη και κατάθεση πινακίδων

Ενημερώθηκε: 09/01/17 - 19:54

Παράταση 2 ακόμη ημερών στην προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και την κατάθεση πινακίδων έχει αποφασίσει να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία θα παραταθεί μέχρι την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

τέλη κυκλοφορίας του 2017

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δοθεί ακόμη μια παράταση δύο ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017 εως και την Τετάρτη ενώ η παράταση θα ισχύσει και για την κατάθεση πινακίδων. Μετά την Τετάρτη όσοι δεν καταβάλουν τα θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα και θα τους επιβληθεί η απαγόρευση της μεταβίβασης των αυτοκινήτων τους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διευκρινιστεί πριν από ένα περίπου έτος σε εγκύκλιο της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

  • Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.
  • Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Αν τα οφειλόμενα τέλη είναι ένα ποσό χαμηλότερο των 30 ευρώ, το πρόστιμο περιορίζεται στα 30 ευρώ.
  •  Από τη στιγμή που βεβαιώνονται μη καταβληθέντα εμπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας μαζί με το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013.
  • Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.