Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή οι δύο σταθμάρχες Λάρισας που έφυγαν νωρίτερα - Τι θα υποστηρίξουν

 
dikastiko megaro larisas

Ενημερώθηκε: 24/03/23 - 08:59

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή θα βρεθούν σήμερα οι δύο σταθμάρχες της Λάρισας για να καταθέσουν σχετικά με την εμπλοκή τους στο τραγικό δυστύχημα των Tεμπών στις 28 Φεβρουαρίου όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα.

Και οι δύο, φέρονται να είχαν φύγει από το πόστο τους πριν την ολοκλήρωση της βάρδιάς τους, το μοιραίο βράδυ και γι’ αυτό τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή.

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του πως δεν αναχώρησε νωρίτερα από την θέση του, αλλά παρέμεινε σε αυτή και 15 λεπτά παραπάνω. Ο αρχαιότερος σταθμάρχης που ήταν βάρδια εκείνο το απόγευμα, αναμένεται να παραδεχθεί ότι έφυγε νωρίτερα κατά μισή ώρα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει ποιος διόρθωσε με μπλάνκο την ώρα στο βιβλίο βαρδιών.

Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας που τοποθέτησε στις νυχτερινές βάρδιες τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις 30 Μαρτίου. Αναμένεται να υποστηρίξει πως το σκηνικό του δυστυχήματος συνθέτουν μια σειρά από λάθη, μεταξύ των οποίων είναι η εγκατάλειψη των θέσεων από τους δύο σταθμάρχες και η μη τήρηση του ωραρίου τους.

Θα τονίσει ότι ευθύνες φέρει τόσο ο μηχανοδηγός που δεν ενημέρωσε για την είσοδο στη γραμμή καθόδου όσο και ο σταθμάρχης που δεν ανέφερε στο τηλεγράφημά του τη γραμμή στην οποία θα κινείτο η αμαξοστοιχία. Τέλος θα ισχυριστεί ότι δυστύχημα οφείλεται και στην ολιγωρία στην εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως ο επιθεωρητής είχε λάβει αναρρωτική άδεια μετά την τραγωδία στα Τέμπη χωρίς να υποβληθεί σε καμία διαγνωστική εξέταση και χωρίς να προσέλθει στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου του Βόλου. Για το περιστατικό αυτό είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής, 23 μέρες μετά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, στη φυλακή είναι μόνο ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, στη βάρδια του οποίου συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Ο σταθμάρχης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά τη μαραθώνια κατάθεσή του στην ανακρίτρια στις 5 Μαρτίου, με το συνήγορό του να δηλώνει ότι ο πελάτης του αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί αφήνοντας ωστόσο αιχμές για ποινικές ευθύνες και σε άλλους εμπλεκόμενους που θα πρέπει να διερευνηθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ