Θα φτάσει το λάδι το χαβιάρι; - Γιατί ακριβαίνει συνεχλως; - Αρχισαν οι κλοπές λαδιού

 
elaiolado

Ενημερώθηκε: 21/09/23 - 13:20

Ίσα το λάδι με το χαβιάρι θα γίνει στο τέλος και θα αγοράζουμε το λάδι με τα γραμμάρια ενώ το παίρναμε με τενεκέδες.

Δεν είναι υπερβολή η εξομοίωση του λαδιού με το χαβιάρι, δεδομένου ότι η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί. Ο καταναλωτής πληρώνει το λάδι από 12 μέχρι και 16 ευρώ... Και έτσι εύκολα μπαίνουν οι επιτήδειοι στον πειρασμό να κλέψουν λάδι είτε για ιδία χρήση, είτε για να το μεταπολήσουν.... Κι όμως συμβαίνει...

Γιατί ακριβαίνει το λάδι;

Σχετικά με την αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου ο κ. Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.

Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν.

Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας.

Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ποτίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα. Δυστυχώς έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού που θα είναι απαραίτητες για αυτές τις περιπτώσεις. Άρα αν έχουμε ανομβρία, θα έχουμε μικρότερη παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που φοβάμαι.

Η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει όλους στα επόμενα χρόνια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο πλανητικό, δηλαδή σε επίπεδο γεωφυσικής και φυσικής ατμόσφαιρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια, για γενιές.

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο κανενός είδους μέτρα ή μέτρα, εκτός από το να προσέχουμε να μην χειροτερέψει η κατάσταση, οπότε δεν είναι πράγματα που πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ως κράτος γιατί οι διαπιστώσεις είναι καλές, αλλά το θέμα είναι τι κάνει μια κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε προφανώς είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, σε νέες καλλιέργειες και στον τρόπο καλλιέργειας, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με άλλους τρόπους πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιούνται. Όπως επίσης θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο ότι αφορά τουλάχιστον την αγορά στο να μην χρησιμοποιείται αυτή η πραγματικότητα και αυτή η σταδιακή αύξηση των τιμών ως αφορμή για κάποιους να κερδοσκοπούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σίγουρα θα πληρώσουμε περισσότερο το ελαιόλαδο, αλλά ας μην το πληρώσουμε παραπάνω χωρίς λόγο.

Κλοπές λαδιού στην Κρήτη

Κρούσματα κλοπών ελαιόλαδου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Το φαινόμενο καταγράφηκε στην Κρήτη εξαιτίας της υψηλής τιμής του ελαιόλαδου. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε δύο περιστατικά: Ένα σε ένα χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας κοντά στο Αρκαλοχώρι κι άλλο ένα στο χωριό Βενεράτο, κοντά στο Ηράκλειο.

Το λάδι έχει καταντήσει πλέον χρηματιστηριακό προϊόν, οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, ούτε εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά δεν περιμέναμε ότι θα φτάσει σήμερα η τιμή παραγωγού στο 8,35 ευρώ το λίτρο. Είναι τιμές αδιανόητες για τον παραγωγό αυτές, είπε στην ΕΡΤ ο ελαιοπαραγωγός Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως είπε, στην Ισπανία όντως δύο τυποποιητές, δύο οικογενειακές επιχειρήσεις, η μία έπαθε ζημιά 450.000 ευρώ και η άλλη περίπου 50.000 ευρώ. Στη μία επιχείρηση κλάπηκε το λάδι μέσα από τις δεξαμενές και στην άλλη επιχείρηση κλάπηκε το λάδι με τα μπουκάλια εμφιαλωμένο, δηλαδή αυτοί το πήρανε έτοιμο να το διοχετεύσουν στην αγορά.

Στην Κρήτη υπάρχουν κάποιες κλοπές τους τελευταίους μήνες, είπε, και υπάρχουν κλοπές γιατί ένας τόνος λάδι σήμερα κάνει περίπου 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ του. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία σε κάποια μικρά χωριά που οι άνθρωποι βγάζουν το λάδι για το σπίτι τους.

Γιατί εμείς έχουμε μάθει να φυλάσσουμε λάδι 100, 200 κιλά αναλόγως και το φυλάσσουμε στο χωριό, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάποιοι πάνε και χτυπάνε τις αποθήκες, παίρνουν 150 200 κιλά λάδι και κάνουν αυτοί ένα πολύ καλό ταμείο γιατί είναι πολύ ακριβό το λάδι μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ