Θρίλερ με το δρομολόγιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1»

Θρίλερ με το δρομολόγιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1»
Ενημερώθηκε: 31/08/19 - 21:05

Το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1» δεν κατευθύνεται πλέον προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) της Τουρκίας και δεν έχει καταγεγραμμένο προορισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου «marinetraffic.com».

Το δεξαμενόπλοιο πλέει πλέον δυτικά και βρίσκεται ανοικτά των νοτίων παραλίων της Τουρκίας στο ύψος της Μερσίνας. Αντί προορισμού υπάρχει η αναγραφή «for order», που συνήθως σημαίνει ότι το πλοίο είναι διαθέσιμο προς ναύλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι περιέλαβε στη μαύρη λίστα το «Adrian Darya 1», το οποίο είχε συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές τον Ιούλη και ακινητοποιηθεί στο Γιβραλτάρ, κατόπιν υποψιών ότι το πετρέλαιο που μεταφέρει προορίζεται για τη Συρία κατά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για «πειρατεία και απειλές», ώστε να εμποδίσουν την Τεχεράνη να πωλήσει το πετρέλαιό της στους παραδοσιακούς της πελάτες.

Χθες, το ιρανικό τάνκερ έδειχνε ότι κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, πριν η Άγκυρα ανακοινώσει ότι προορισμός του είναι ο Λίβανος, όμως οι ΗΠΑ επέμειναν ότι κατευθύνεται προς τη Συρία.

Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα διυλιστήρια στο Μπάνιας της Συρίας, ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήταν ο αρχικός του προορισμός.