Τουρκία: Ασκεί Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ για ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

 
Τουρκία: Ασκεί Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ για ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Ενημερώθηκε: 23/08/20 - 12:50

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Αυτό το επιχειρεί με Ρηματική Διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Με αυτή την κίνηση, η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές τις θέσεις για το τι πρέπει να ισχύει στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με αυτές τις θέσεις και με αυτό το πλαίσιο, πρόκειται - ενδεχομένως - να προσέλθει στον όποιο διάλογο με την Ελλάδα, εάν γίνουν διερευνητικές συνομιλίες.

Τι περιέχει αυτή η Ρηματική Διακοίνωση:

- Η Τουρκία, επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.

- Επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη "λάθος πλευρά" της οριοθετικής γραμμής και "εξαφανίζει ουσιαστικά" τα νησιά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης, για να "επιχειρηματολογήσει" για τους αδιανόητους λόγους, οι οποίοι την οδήγησαν να "εφεύρει" κοινά "θαλάσσια" σύνορα με την Λιβύη και να στηθεί έτσι το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Συγκεκριμένα η Τουρκική Δημοκρατία, υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης, μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, διαμαρτύρεται εντόνως για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη.

Η Αγκυρα απορρίπτει ολοκληρωτικά και επί της αρχής Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η Συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη, και τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

Η Αθήνα που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες, μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX, όσο και μετά την κύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας στις 26 του μηνός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ