Τουρκικά καψόνια - Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι με την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων

Τουρκικά καψόνια - Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι με την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων
Ενημερώθηκε: 15/03/18 - 12:04

Οι Τούρκοι τραβάνε το σκοινί με την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων που θα κρατήσει έναν ολόκληρο μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο θα παραμείνουν έγκλειστοι τουλάχιστον έως τις 30 Μαρτίου.

Τελικά το αποτέλεσμα του «σύνηθες περιστατικού», όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει ως αποτέλεσμα οι δύο Ελληνες να μείνουν στην τουρκική φυλακή όλο το μήνα Μάρτιο, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη πριν τις 30 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ εκείνη την ημερομηνία οι δικηγόροι τους θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη, για το θέμα της προφυλάκισής τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Συνεχίζεται η προφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των συντακτών την Τετάρτη  έκανε λόγο για θέμα «μερικών εβδομάδων» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα. Το κατηγορητήριο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή. Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα-δεν θα υπερβαίνει μερικές εβδομάδες- αλλά δουλεύουμε για να μην υπάρξει απευκταία εξέλιξη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ελληνας πραγματογνώμονας 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης αποκάλυψε χθες πως η Ελλάδα έχει στείλει στην Τουρκία πραγματογνώμονα, ο οποίος συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κοτζιάς, έχει στείλει Έλληνα πραγματογνώμονα στην Τουρκία. Η παρουσία του τεχνικού συμβούλου από τη μεριά της οικογένειας αποτελεί μία εγγύηση αναφορικά με την ορθότητα, τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης στα τηλέφωνα των δύο στελεχών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, και αυτό είναι το σημαντικό, επισήμανε ότι έως τώρα από την πραγματογνωμοσύνη δεν έχει εντοπίσει οτιδήποτε επιλήψιμο στα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο να παραπέμπει σε στρατιωτική κατασκοπεία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά η μοναδική κατηγορία που θα απαγγελθεί θα αφορά στην παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή, η οποία, όπως είπε, συνιστά πλημμέλημα.

Ενγκίν Μπας: Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών σχετίζεται με την υπόθεση «των οχτώ»

Ο Ενγκίν Μπας είναι Τούρκος δημοσιογράφος με μεγάλη θητεία και έδωσε συνέντευξη στο Cnn μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα που φέρνουν σε ρίξη τις δύο χώρες. Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, αυτά τα περιστατικά συνέβαιναν και στο παρελθόν παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία δεν μάθαιναν καν ότι συνέβαιναν, όμως αυτή την φορά η Τουρκία αντί να το λύσει ήρεμα προτίμησε να κάνει «καψόνια». 

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τέτοια γεγονότα συνέβαιναν και οι στρατιωτικοί αναλάμβαναν να τα διευθετήσουν με κάποιο τρόπο. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η “διπλωματική χημεία” μεταξύ των δύο χωρών έχει αλλάξει, με σημείο έναρξης αυτής αλλαγής το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και την αίτηση ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που σύμφωνα με την Τουρκία συμμετείχαν σε αυτό και οι οποίοι δεν εκδόθηκαν από την Ελλάδα».