Τουρκική αντιπολίτευση: «Οι Ελληνο - Κύπριοι παίζουν βυζαντινά παιχνίδια - Θα χάσουμε το μονομερές δικαίωμα!»

Τουρκική αντιπολίτευση: «Οι Ελληνο - Κύπριοι παίζουν βυζαντινά παιχνίδια - Θα χάσουμε το μονομερές δικαίωμα!»
Ενημερώθηκε: 19/06/17 - 16:11

Την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί η τουρκική αντιπολίτευση για «βυζαντινά παιχνίδα» από μέρους των Ελληνο-Κύπριων στην διαπραγμάτευση.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζτούρκ Γιλμάζ, επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση πως είναι έτοιμη να χάσει όλα τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία στην Κύπρο και η λεγόμενη ‘ΤΔΒΚ’ θα εκλείψει.

Ο Τούρκος βουλευτής τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, εκτιμώντας ότι «στρατηγική της ε/κ πλευράς είναι να γίνουν οι Τ/κ μειονότητα με την εκδίωξη του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου».

«Σας προειδοποιούμε και πάλι! Ο ε/κ τομέας έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει μεγάλες υποχωρήσεις στο εδαφικό. Τώρα ήρθε η σειρά της ασφάλειας και των εγγυήσεων να καταργηθούν. Η ε/κ πλευρά θέλει να άρει το τέταρτο άρθρο της Συμφωνίας Εγγυήσεων που προβλέπει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης. Αν αύριο υπάρξει λύση και αν αυτή τη λύση οι Ε/Κ τη καταλύσουν, η τουρκική πλευρά δεν θα μπορεί να παρέμβει επειδή δεν θα έχει το μονομερές δικαίωμα.

Η δεύτερη προτεραιότητά τους είναι να μειώσουν τον αριθμό του στρατού. Η μείωση του αριθμού του στρατού και η άρση του δικαιώματος επέμβασης σημαίνει πως όποια λύση και να έρθει, δεν θα την εφαρμόσω και θα αφομοιώσω ολόκληρη την Κύπρο. Η ε/κ πλευρά παίζει βυζαντινά παιχνίδια. Η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα και συμπεριφέρεται σαν να μην γίνεται καμία διαπραγμάτευση στην Κύπρο», ανέφερε.

«Αν η Τουρκία χάσει την Κύπρο, θα τα χάσει όλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν ο αμερικανικός και ο ρωσικός στρατός συσσωρεύεται στην Κύπρο, είναι ανόητο εσύ να αποσύρεις τον στρατό σου. Προσοχή, σας προειδοποιώ μην παίζετε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.