Τραγωδία στην Εύβοια: Στους 7 οι νεκροί από τις πλημμύρες - 658 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική

Τραγωδία στην Εύβοια: Στους 7 οι νεκροί από τις πλημμύρες - 658 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική
Ενημερώθηκε: 10/08/20 - 00:16

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια από τις φονικές πλημμύρες, μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος 8 μηνών. Ένας άνθρωπος αγνοείται. Στο σημείο θα μεταβεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι:

-  Ένα βρέφος και 2 ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά.

-   Δύο (2) ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και

-   Δύο (2) ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.

97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα

Στο μεταξύ, 97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.

Από το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με αντλήσεις υδάτων. Έχουν πραγματοποιηθεί 97 παροχές βοήθειας, για απομακρύνσεις ατόμων (τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία) από οχήματα και οικίες. Από αυτές τις παροχές βοήθειας, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις έχουν γίνει με επίγεια μέσα και 28 με 1 ελικόπτερο SAR.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Η Πυροσβεστική ζητά από τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. 

Που εντοπίζονται τα προβλήματα και τι φταίει για αυτή την καταστροφή

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εντοπίζονται στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Μπούρτζι Βασιλικού και Λευκαντί.

Η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Στο σημείο της τραγωδίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Δυστυχώς χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας κι άλλοι δύο αγνοούνται» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς από το μέτωπο της τραγωδίας στην Εύβοια. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και πρόσθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.

«Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας» είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια, οι νεκροί προστέθηκαν στους επτά.

Πως έζησαν την κατάσταση οι πολίτες

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι, αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες για να προστατευτούν από τα ορμητικά νερά. Κάποιοι άλλοι σκαρφάλωναν ακόμη και σε πλατάνια στις πλατείες για να σωθούν.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ