Τρομάζουν οι σκληροί δείκτες εξέλιξη της πανδημίας: 556 νεκροί σε έξι ημέρες - ασφυξία στις ΜΕΘ

Τρομάζουν οι σκληροί δείκτες εξέλιξη της πανδημίας: 556 νεκροί σε έξι ημέρες - ασφυξία στις ΜΕΘ
Ενημερώθηκε: 07/12/21 - 08:00

Τρομάζει η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεκάδες θάνατοι καθημερινά και παρατεταμένη παρατεταμένη πίεση στο ΕΣΥ και ασφυξία στις ΜΕΘ.

Συνολικά 556 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό μέσα στις 6 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, με τον αριθμό αυτό να προκαλεί τρόμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ποσοστό 98,92% οι κλίνες ΜΕΘ covid ήταν κατειλημμένες προχθές Κυριακή

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων για το 2021 -τον.  Οι νεκροί έφτασαν στους 116, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ  με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να στενάζουν. Η κρατά σε υψηλά επίπεδα και τον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο ανήλθαν σε 714.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 116 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απωλειών σε μια ημέρα που έχει καταγραφεί φέτος (ο δεύτερος από την αρχή της πανδημίας). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 714 ασθενείς. Τα νέα περιστατικά COVID-19 που εντοπίστηκαν ήταν 4.943, εκ των οποίων 1.386 στην Αττική και 708 στη Θεσσαλονίκη. Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμα περιστατικά λοίμωξης λόγω του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που βρίσκεται στην Αθήνα και είχε φτάσει από τη Νότια Αφρική στη χώρα μας πριν από τις 27 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων στις πύλες εισόδου για ταξιδιώτες από χώρες του νοτίου άκρου της Αφρικής.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για το επόμενο διάστημα όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά καθώς η Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική και προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη.

Ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς, όμως οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από την περασμένη Τρίτη έως χθες το απόγευμα προγραμματίστηκαν περισσότερα από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έναντι 24.000 που είχαν προγραμματιστεί το αντίστοιχο εξαήμερο που προηγήθηκε. Αν και ο αριθμός των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί δεν είναι μεγάλος συγκριτικά με τους πάνω από 500.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ήταν ανεμβολίαστοι πριν από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό με τον οποίο προγραμματίζονται τα σχετικά ραντεβού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θυμίζει πλέον τις ημέρες του προηγούμενου Μαΐου. Χθες διενεργήθηκαν 92.404 εμβολιασμοί εκ των οποίων 35.895 ήταν πρώτης δόσης και 52.534 αναμνηστικής. Μετά την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες μετά τη δεύτερη, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 5.730.960 εκ των οποίων το 52,4% είτε έχει ήδη εμβολιαστεί είτε έχει προγραμματίσει το σχετικό ραντεβού. Το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 73,5% για τους δικαιούχους 60 ετών και άνω και στο 37,3% για τους κάτω των 60 ετών. Οπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η επίσπευση της τρίτης δόσης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού έναντι της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον». Διευκρίνισε ωστόσο ότι πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί μόνο τρεις μήνες είναι αβάσιμη.  

Παράλληλα, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα παιδικά εμβόλια έναντι της COVID-19 θα παραληφθούν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού από τους γονείς θα ενεργοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε πρώτη φάση σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών θα γίνονται σε πέντε εμβολιαστικά κέντρα: Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγία Σοφία Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου.