Χριστούγεννα 2017: Τα μελομακάρονα της Αργυρώς - Υλικά και μυστικά

 
Χριστούγεννα 2017: Τα μελομακάρονα της Αργυρώς - Υλικά και μυστικά

Ενημερώθηκε: 08/12/17 - 14:43

Χριστούγεννα 2017 - Μελομακάρονα Αργυρώ: Γιορτές, Χριστούγενα, Πρωτοχρονιά χωρίς μελομακάρονα γίνεται; Χωρίς τα αγαπημένα μας τραγανά, σιροπιαστά, πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο καρύδι μελομακάρονα της Αργυρώς!

μυστικά

Επειδή οι μέρες πλησιάζουν και ήδη έχουμε αργήσει ας κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες και να «κλέψουμε» και λίγο χρόνο. Και όπως όλες οι συνταγές των γλυκών, έτσι και αυτή έχει τα δικά της μικρά .

Ας δούμε τι χρειαζόμαστε και πώς θα τα φτιάξουμε:

συνταγής

Υλικά

240 γραμ. σπορέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

200 γραμ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση

Για τα μελωμένα απ’ έξω και από μέσα τραγανά μελομακάρονα, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Καλές γιορτές