Χαλβάς σιμιγδαλένιος από τον Άκη Πετρετζίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Χαλβάς σιμιγδαλένιος από τον Άκη Πετρετζίκη (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 13/04/20 - 20:59

Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Ο Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αγαπημένο σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο, τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Ο χρόνος εκτέλεσης είναι 40 λεπτά και η συνταγή θα σας βγάλει 8 με 10 μερίδες.

Υλικά

- 3/4 κούπα ηλιέλαιο

- 1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό

- 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό

- 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

- 4 κούπες νερό

- ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια

- 1 κ.γ. κανέλα

- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο

- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

- 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

- Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για 5-8 λεπτά. 

- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με τα δύο σιμιγδάλια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (όχι να καεί) για 4-5 λεπτά.

- Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε και τα αρωματικά μας, την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις 4 κούπες νερό. Μεταφέρουμε στη φωτιά και χαμηλώνουμε λίγο. 

- Ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς μας. 

- Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς μας είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά). Ξέρουμε ότι είναι έτοιμος, όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι).  

- Όταν είναι έτοιμος, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς. 

- Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερα αρωματικά. 

- Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα χαλβά 22 εκ. με τρύπα στη μέση ή σε μία αντικολλητική φόρμα και ισιώνουμε τον χαλβά μας με ένα κουτάλι. 

- Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό (για όσους δεν νηστεύουν).

- Αν θέλουμε σερβίρουμε τον χαλβά μας και ζεστό.

Δείτε το βίντεο με την διαδικασία παρασκευής του σιμιγδαλένιου χαλβά από τον Άκη Πετρετζίκη:

 

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com