Πιλάφι με κινόα

 
Πιλάφι με κινόα

Ενημερώθηκε: 10/05/16 - 16:21

Η κινόα, όπως και άλλα αρχαία σιτηρά, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και να εμφανίζεται σε αρκετά προγράμματα διατροφής, λόγω των ποικίλων ευεργετικών οφελών που έχει για την υγεία. Ο λόγος που η κινόα θεωρείται αρχαίος καρπός είναι επειδή δεν έχει υποστεί καμία μετάλλαξη για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια. Οι Ίνκας αποκαλούσαν την κινόα "μητέρα όλων των σιτηρών" και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.

Όταν καταναλώνουμε 2-3 μερίδες κινόα ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για:
Καρδιαγγειακές νόσους
Διαβήτη τύπου Β
Καρκίνο του εντέρου
Παχυσαρκία


Η προτεινόμενη "δόση" για κινόα καθημερινά είναι 48 γραμμάρια, χωρισμένα σε 3 μερίδες. Η κινόα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη μορφή σιτηρού που χρησιμοποιείται σε δίατες χωρίς γλουτένη. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, ανακαλύφθηκε ότι τα οφέλη των διατροφών χωρίς γλουτένη αυξάνονταν σημαντικά με την προσθήκη κινόα.

Υλικά (6-8)

1/2 φλιτζ. καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες

6 φλιτζ. κινόα βρασμένη

1/2 φλιτζ. πράσινο κρεμμυδάκι κομμένο σε φέτες

? φλιτζ. ελαιόλαδο

1/4 φλιτζ. σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1/4 φλιτζ. πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

1 φλιτζ. αμύγδαλα κομμένα σε λεπτές φέτες

1/4 φλιτζ. γλυκιά κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

κονσέρβα μανιτάρια

1 κουταλάκι ρίγανη

αλάτι κατά τη γεύση

Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε τα κομμένα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα μανιτάρια και τη ρίγανη.
2. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στην καυτή μαγειρεμένη κινόα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε αλάτι κατά τη γεύση.
3. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε μια στενή βαριά κατσαρόλα μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά και τα ρίχνουμε ανακατεύοντας στο μίγμα κινόας.

ΤΙP:
Σερβίρουμε το πιλάφι αυτό ως παράπλευρο πιάτο με ψάρι ή κοτόπουλο. Μπορούμε να τροποποιήσουμε το πιλάφι χρησιμοποιώντας άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας ή βράζοντας την κινόα σε ζωμό κοτόπουλου, ψαριού ή λαχανικών αντί για νερό.

Και...voila: