Συνταγή για λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

 
Συνταγή για λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ενημερώθηκε: 29/02/20 - 17:21

Συνταγή για λαγάνα: Πως θα φτιάξετε το αγαπημένο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας με μια εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

- 500 γρ. αλεύρι σκληρό

- 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

- 10 γρ. μαγιά ξηρή

- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

- 10 γρ. αλάτι

- 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

- 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

- σουσάμι

Εκτέλεση

- Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

- Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

- Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.

- Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.

- Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.

- Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.

- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα).

- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.

- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.

Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.

- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.

- Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.

- Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.

- Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com