Αλ Καρνς: «Ακλόνητο και μη διαπραγματεύσιμο το νομικό καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο»

 
βαση ακρωτηρι

Ενημερώθηκε: 12/04/26 - 13:39

Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει σε απόλυτο τόνο πως η κυριαρχία επί των περιοχών Ακρωτηρίου και Δεκέλειας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παρά τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για επανεξέταση του καθεστώτος τους.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα The Telegraph, ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας, Αλ Καρνς, τόνισε ότι η νομική βάση των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων παραμένει ακλόνητη, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ελέγχου στο πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται ως απάντηση στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, με αφορμή τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και τις απειλές που δέχθηκε η Κύπρος από το Ιράν και τους συμμάχους του, εξέφρασε την ανάγκη για έναν ειλικρινή διάλογο σχετικά με το «αποικιακό» καθεστώς των εγκαταστάσεων.

Η Λευκωσία φαίνεται να εξετάζει ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο των νησιών Τσάγκος, όπου η κυριαρχία θα επανερχόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι βάσεις θα εκμισθώνονταν εκ νέου στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ανησυχίες στην Κύπρο εντάθηκαν μετά το πλήγμα που δέχθηκε υπόστεγο στη βάση του Ακρωτηρίου από drone καμικάζι, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Αντί της αλλαγής του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 1960, η βρετανική πλευρά προτάσσει την ενίσχυση της κοινής αμυντικής συνεργασίας. Ο κ. Καρνς υποστήριξε ότι η τρέχουσα απειλή έχει οδηγήσει για πρώτη φορά σε έναν ενιαίο αμυντικό σχεδιασμό μεταξύ Κύπρου, Βρετανίας και συμμάχων, ο οποίος θεωρείται η βέλτιστη απάντηση στην ασφάλεια του νησιού.

Ήδη, οι βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο πλέγμα προστασίας με ραντάρ, μαχητικά F-35 και Typhoon, καθώς και το αντιτορπιλικό HMS Dragon, ενώ έχουν ενισχυθεί με επιπλέον 500 στελέχη αεράμυνας σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Άμυνας Κύπρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ