Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Κινούμενη άμμος οι συσχετισμοί - Τρία τα στρατόπεδα

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 19/11/22 - 17:31

Με κινούμενη άμμο μοιάζει η ψήφος των Συνοδικών στην Ιερά Σύνοδο εκτιμά ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της   εφημερίδα «Φιλελεύθερος»  στέλνοντας μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι οι συσχετισμοί είναι δυνατόν να αλλάζουν ως την τελευταία στιγμή.

Όμως, μέχρι να φτάσει η ώρα της ψήφου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, όλο το βάρος πέφτει στις εκλογές κατά τις οποίες ο λαός θα αναδείξει το τριπρόσωπο, δηλαδή τους τρεις ιεράρχες των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον των Συνοδικών οι οποίοι και θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Ο μόνος που έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, θεωρώντας πως θα είναι στο τριπρόσωπο «βρέξει χιονίσει», είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και σε αυτό αποδίδεται και η δήλωση/έκκλησή του προς τους Συνοδικούς να λάβουν υπ’ όψιν τη βούληση του λαού. Και η επίκληση της ψήφου του λαού γίνεται όχι μόνο επειδή θεωρεί πως θα καταταγεί πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι οι συσχετισμοί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου δεν τον ευνοούν, αφού φαίνεται να αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό «9» (από τους 16) που απαιτούνται για την εκλογή του. Ουσιαστικά, το Καταστατικό το 2010 ευνοεί συγκεκριμένο στρατόπεδο εντός της Ιεράς Συνόδου, χωρίς όμως κάποιος να δύναται με βεβαιότητα να αποκλείσει κάποιαν αλλαγή μετά την εκλογή του τριπρόσωπου.

Σύμφωνα με δημοσιογραικές πληροφορίες το επόμενο διάστημα, μέχρι τις εκλογές, το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού θα ασκήσει πίεση ώστε να πεισθούν κάποιοι Συνοδικοί (πέραν της δική του ομάδας) να τον ψηφίσουν. Η αίσθηση της αδικίας από πλευράς των υποστηριχτών του Μητροπολίτη Λεμεσού, που θεωρούν ότι ο εκλεκτός τους έπρεπε να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος από το 2006 (κάτι το οποίο απετράπη με διακοπή της τότε διαδικασίας ενώπιον της Συνόδου) δεν αποκλείεται να εκφραστεί με άσκηση πίεσης με τον δικό τους τρόπο.

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε στον «Φ», πως αν η Σύνοδος δεν θέλει να υποστεί την πίεση υποστηρικτών Συνοδικών οι οποίοι αναμένεται να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους και οι οποίοι δυνατόν να συγκεντρωθούν έξω από την Αρχιεπισκοπή, το Σώμα μπορεί να συνέλθει σε ανύποπτο χρόνο και χώρο ώστε η συνεδρία να πραγματοποιηθεί με την απόλυτη ηρεμία που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι Συνοδικοί μπορούν εντελώς ανεπηρέαστα να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, πρόσθεσε ο κ. Κυριακού.

Όσον αφορά τους συσχετισμούς οι οποίοι θα κρίνουν και το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, ουδείς μπορεί να είναι απόλυτος, αν και με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν, ο Μητροπολίτης Λεμεσού επηρέαζε άλλους τρεις Συνοδικούς των οποίων οι ψήφοι, μαζί με τη δική του, αυξάνονταν σε τέσσερις.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού είχε τη δική του ψήφο και την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, κάτι το οποίο θα διαπιστωθεί από την κάλπη.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου ήταν μοναχικός καβαλάρης στη Σύνοδο, ενώ οι υπόλοιποι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θεωρούνταν «αρχιεπισκοπικοί».

Πιο αναλυτικά τα στρατόπεδα είχαν ως εξής:

Αρχιεπισκοπικοί: Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Νεκτάριος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος είχε ζητήσει από τους Μητροπολίτες Πάφου και Κωνσταντίας να αποσυρθούν και να τον στηρίξουν, με το σκεπτικό ότι θεωρούνται ακραίοι ή και για άλλους λόγους.

Αθανασιακοί: Οι Επίσκοποι Λεμεσού Λήδρας Επιφάνιος, Νεαπόλεως Πορφύριος και Αμαθούντος Νικόλαος και φυσικά ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Κυκκώτες: Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Τέλος, μόνος κινείται ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος έδρασε κυρίως μέσω του Youtube δημιουργώντας ένθερμους υποστηρικτές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο θέμα του ουκρανικού, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ευθυγραμμιζόμενος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκλήθηκαν αντιδράσεις από Συνοδικούς, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί το θέμα ενώπιον της Συνόδου, η οποία με δέκα ψήφους υπέρ και επτά εναντίον, ενέκρινε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, οπόταν στην περίπτωση αυτή, τα τρία στρατόπεδα έγιναν δύο.

Πάντως, τουλάχιστον ενόσω ζούσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θεωρείται ότι έλεγχε την Ιερά Σύνοδο και το ερώτημα που αποτελεί μυστήριο είναι κατά πόσον η πλειοψηφία αυτή έχει διασαλευθεί ή έστω διαφοροποιηθεί και σε ποιο βαθμό συνέβη αυτό.

Βασικό κριτήριο η ηλικία του επόμενου Αρχιεπισκόπου

Οι εφτά υποψηφιότητες, αν τελικά παραμείνουν τόσες, είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά το στρατόπεδο το οποίο ήλεγχε ο τέως Αρχιεπίσκοπος, με δεδομένο ότι από αυτό προέρχονται τέσσερις από τους υποψηφίους; Η προεκλογική εκστρατεία και οι ορατές ή αόρατες αντιπαραθέσεις είναι δυνατόν να φέρουν ανατροπές ή την επομένη των εκλογών και της ανάδειξης του τριπροσώπου θα ξεχαστούν όλα; Το παράδειγμα των εκλογών του 2006 όταν αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος ο Χρυσόστομος Β’, ίσως λέει κάτι. Τότε, ο Κύκκου Νικηφόρος παρά την πικρία του από τη συνεργασία του τότε Μητροπολίτη Πάφου (Χρυσοστόμου) και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου (που οδήγησε στον αποκλεισμό του από τη διαδικασία) τελικά ψήφισε τον Χρυσόστομο για να μην εκλεγεί ο Αθανάσιος.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ