«Κυριαρχική ισότητα» του ψευδοκράτους ζητά ο Τατάρ για να γίνει διάλογος

 
TATAR

Ενημερώθηκε: 18/11/22 - 17:37

Την άποψη ότι το κλειδί της επίλυσης του Κυπριακού είναι η «κυριαρχική ισότητα», εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση του με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για Πολιτικές Υποθέσεις, Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική Μιροσλάβ Γιέτζια.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι η ηγεσία του θα συνεχίσει το διάλογο για λύση προσθέτοντας ότι «Το κλειδί είναι η κυριαρχική ισότητα, το κράτος μας».

Προβάλλοντας αυτή την θέση, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή ερμηνεία που δίδει στις απαρχές του Κυπριακού, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950, καθώς και στην περίοδο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εντός του συμφωνημένου πλαισίου»

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ σημείωσε τα εξής: «Είμαστε το κλειδί για τη συνέχιση της σταθερότητας στην περιοχή. Η κυριαρχία μας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ειρήνης. Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο. Δεν συμφωνούμε σε μια συμφωνία που θα είναι η αρχή του τέλους μας, όπου τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι εγγυήσεις δεν θα υπάρχουν».

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι με την κάθε νέα ημέρα η φόρμουλα των δυο κρατών κερδίζει έδαφος, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητας «έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο όπου η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι κυρίαρχη και ο τουρκοκυπριακός λαός θα είναι μειοψηφία.

Η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού και ότι μια ομοσπονδιακή συμφωνία δεν είναι πλέον δυνατή.

(Την παρούσα στιγμή) είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος (για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας)».

Αναφερόμενος στην προσχώρηση της τ/κ πλευράς στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο κ. Τατάρ έκανε λόγο «για ένα σημαντικό βήμα» προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το ψευδοκράτος «αποτελεί ένα στοιχείο εξισορρόπησης στην περιοχή μαζί με την Τουρκία, την ηγετική δύναμη της περιοχής».

Ο κ. Τατάρ ανάφερε ακόμη ότι εκτός από την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ληφθεί, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δαπανηθεί (από την Κυπριακή Δημοκρατία) πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ