Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά του Ελπιδοφόρου, στηρίζει για Πρόεδρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ζητά να δημιουργηθεί ένας «έξυπνος στρατός»

 
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Ενημερώθηκε: 20/07/22 - 22:49

Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την τουρκική εισβολή σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος ζήτησε την οργάνωση «έξυπνου στρατού» .Σχολιάζοντας την επικαιρότητα υποστήριξε την υποψηφιότητα του κΧριστοδουλίδη, κατηγόρησε τη Μόσχα για το Ουκρανικό, χαρακτήρισε λάθος τη βάπτιση από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού ενώ, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.,

Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής ο κ.Χρυσόστομος :«μέμφομαι και τον εαυτό μου και τους συμπατριώτες μου διότι για να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο φταίμε όλοι. Ο Τούρκος ήθελε ευκαιρία για να μπει μέσα και δυστυχώς του την δώσαμε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε για να φύγει ο Τούρκος από την πατρίδα μας. Εγώ θα προσπαθήσω όσο μου είναι δυνατόν να βάλουμε μία κυβέρνηση καλή να κοιτάξει την οικονομία του τόπου διότι χωρίς οικονομία δεν μπορούμε να συνομιλούμε. Δεν μας λαμβάνουν ως σοβαρούς, πρέπει να έχουμε οικονομική ευχέρεια».

Ενώ,μίλησε και για την ανάγκη οργάνωσης  ενός «έξυπνου στρατού»: «Σήμερα υπάρχουν μοντέρνα οπλικά συστήματα που εκείνα πολεμούν. Δεν πολεμούν οι χιλιάδες ή τα εκατομμύρια των στρατιωτών. Και επειδή το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας είναι πιο ψηλό από εκείνο των Τουρκοπαίδων κι έτσι αυτά μπορούν να τα χειρίζονται οι στρατιώτες μας θαυμάσια, ενώ εκείνοι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι δικοί μας μ’ ένα πιο ψηλό δείκτη νοημοσύνης. Αρα έχομε τα δεδομένα να αγωνισθούμε σωστά και να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία όσο μεγάλη χώρα κι είναι. Ας πάρουμε παράδειγμα το Ισραήλ: Γύρω του υπάρχουν Μουσουλμάνοι εκατοντάδες εκατομμύρια και όμως τα βγάζει πέρα. Το φοβούνται άπαντες. Πριν δύο χιλιάδες χρόνια το Ισραήλ δεν ήταν κράτος κι έγινε κράτος λίαν σεβαστό, αγαπά την πατρίδα του και πιστεύω ότι προχωρά και βλέπει μπροστά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς».

Ο Αρχιεπίσκοπος απέδωσε σε συμφέροντα τη μη επίλυση του κυπριακού: «Δυστυχώς αυτά είναι τα συμφέροντα των μεγάλων που είναι οι ίδιοι πάντοτε είτε λέγονται Αμερικάνοι, είτε Ρώσοι, είτε Κινέζοι, κοιτάζουν τα στυγνά συμφέροντά τους, κι εμείς πρέπει να μάθουμε πλέον να βλέπουμε τα δικά μας τα συμφέροντα».

Για μια ακόμη φορά υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ.Χριστοδουλίδη για πρόεδρο της Κύπρου:

«Θα σας την πω δεν με πειράζει, εγώ πιστεύω ότι ο νέος Πρόεδρος θα είναι ο Νίκος ο Χριστοδουλίδης διότι προτού ακόμα βάλει υποψηφιότητα πήρε σαράντα τοις εκατό να τον υποστηρίζουν και φαίνεται ότι μένει σταθερό αυτό το σαράντα τοις εκατό».

Ο κ.Χρυσόστομος χαρακτήρισε λάθος του Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία:  «Πιστεύω πως ήταν λάθος, δεν έπρεπε να ανοίξει τέτοιον πόλεμο διότι νικητές δεν θα έχει αυτός ο πόλεμος, όλοι θα είναι ηττημένοι και κακώς εποίησε. Είχε κόσμο και λαό, το προώθησε και έπιασε Επαρχίες από όλες τις γύρω χώρες. Πήρε δύο Επαρχίες από τη Γεωργία και από την Ουκρανία. Τώρα έχει τη Λευκορωσία, αλλά θα ζητήσει κι εκείνη ανεξαρτησία σε λίγα χρόνια. Είχε τις άλλες τις μικρές Δημοκρατίες την Εσθονία κ.λπ., πήρε από τη Ρουμανία, από τη Σερβία, από την Πολωνία, αυτά είναι απαράδεκτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο :«Του διεμήνυσα πως πρώτα – πρώτα κακώς έκανε να μας κόψει το μνημόσυνο. Δεν γίναμε ούτε Καθολικοί, ούτε Προτεστάντες, ούτε Αγγλικανοί, είμαστε Ορθόδοξοι, πού βρήκε αυτός το δικαίωμα να μας κόψει το μνημόσυνο, και του διεμήνυσα ότι αυτό ήταν λάθος». Συμπλήρωσε πως ο Κύριλλος «δεν συμπεριφέρεται σαν Ορθόδοξος Χριστιανός Προκαθήμενος μιας μεγάλης Εκκλησίας, δεν έπρεπε να ήταν αυτή η στάση και η συμπεριφορά του».

Για το θέμα της βάπτισης  των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τόνισε: «Νομίζω ότι κακώς επήγε και το έκανε, δεν έπρεπε να πάει. Μπορεί να ήταν φίλος του κ.λπ. αλλά μπορούσε να το κάνει κάπως αθόρυβα να μην δώσει αφορμή. Τα παιδιά τι φταίνε; Το ότι τα βάφτισε, καλά έκανε, αλλά δύο ομοφυλόφιλοι τι παιδιά θα μεγαλώσουν και θα τα δώσουν στην κοινωνία; Αύριο που θα πάνε σχολείο δεν θα τα ρωτήσουν ποιος είναι ο πατέρας τους, ποια είναι η μητέρα τους; Τι θα απαντούν αυτά τα παιδιά, δηλαδή αυτά θα πληρώνουν τα πάντα. Οσο φίλος κι αν ήταν μπορούσε να βάλει έναν παπά να πάνε σ’ ένα ξωκκλήσι να κάνουν τη βάπτιση αθόρυβα και δεν θα το έπαιρνε είδηση κανένας και να τους συμβουλεύσει ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Εμείς αγαπούμε τους ανθρώπους, δεν τους μισούμε, αλλά είναι έξω από την Παράδοση του Χριστιανισμού αυτό το πράγμα».

Τέλος ,απαντώντας στην ερώτηση για το αν παραιτηθεί είπε: «Τι θα λέγατε στους συνεπισκόπους σας οι οποίοι αδημονούν και δεν βλέπουν την ώρα να σας αντικαταστήσουν;», απάντησε πως «αυτό είναι φυσιολογικό, δεν με πειράζει ποσώς. Το ότι ήταν να γεννηθώ δεν το ήξερα, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκα ξέρω ότι θα πεθάνω. Εχω συμφιλιωθεί με τον θάνατο, δεν με πειράζει καθόλου. Εξ’ άλλου έχω και ηλικία, είμαι στα 82 έτη της ζωής μου. Αντε να πάει ακόμα ένα, δύο, τρία, πόσα θα πάει, φτάνουμε στο τέλος,ώσπου η μνήμη μου είναι καλή και μπορώ και υπηρετώ την Εκκλησία, θα την υπηρετώ. Εχω πει όμως σε φίλους Επισκόπους πως αν ο μη γένοιτο και η μνήμη μου με εγκαταλείψει σας παρακαλώ να έλθετε να βάλετε το χέρι μου να υπογράψω την παραίτησή μου. Αυτό το ζητώ ως χάρη από σας. Εδώ θέλω τη βοήθεια σας και πρέπει να το κάνετε. Αγαπώ την Εκκλησία, ουδέποτε θα κάνω ζημιά στην Εκκλησία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ