Προς αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία;

 
RUSSIA  AIPLAIN

Ενημερώθηκε: 20/09/22 - 13:55

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο (Μιλιέτ), στις 15 Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη εμπορική πτήση από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα, γεγονός που ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για έναρξη απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο ανακαινίστηκε και θα εγκαινιαστεί από τον Ερντογάν.

Η 15η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983.

Αν πράγματι ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις, τότε είναι σαφές ότι πρόκαιται για μια εχθρική κίνηση της Ρωσίας και καθόλου απίθανο να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις που θα οδηγούν σε μια ντε φάκτο αναγνώριση του Ψευδοκράτους από τη ρωσία.

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι το δημοσίευμα (και η πιθανή έναρξη των πτήσεων) έρχεται λίγες ημέρες μετά την άρση του εμπάργκου πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει εντάξει το αεροδρόμιο του ψευδοκράτους στα αεροδρόμια που θεωρούνται τουρκικά και οι πτήσεις θεωρούνται εσωτερικές.

Πανηγυρίζει ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μιλιέτ", ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τδβκ (ψευδοκράτος) , έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970. «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν (παράνομο Αεροδρόμιο Τύπου) , δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί».

Ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ