Σκεπτικισμός για τη δήλωση Φιντάν για συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες χωρίς λύση του Κυπριακού

 
Σκεπτικισμός για τη δήλωση Φιντάν για συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες χωρίς λύση του Κυπριακού

Ενημερώθηκε: 04/10/23 - 21:23

Όταν οι Τούρκοι επίσημοι εμφανίζονται… «κιμπάριδες», τότε, σίγουρα… «κάποιο λάκο έχει η φάβα». Ο λόγος για την περίεργη και ύποπτη για το τι κρύβει πραγματικά η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμφωνία για την ενέργεια στην περιοχή, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού».

Στη προβοκατόρικη αυτή δήλωση προχώρησε ο Χακάν Φιντάν προσθέτοντας, ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον ψευδοϋπουργό των Κατεχόμενων, Ταχσίν Ερτουρούογλου, που βρέθηκε στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία Τουρκίας και Κύπρου στο πεδίο των υδρογονανθράκων, ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

«Το να περιμένουμε την τελική λύση στο νησί προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι επωφελές ούτε για την περιοχή ούτε και για τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες», είπε.

«Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι πόροι υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, υπάρχουν ζητήματα όπως η ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ζητήματα που περιμένουν λύση που θα ωφελήσουν πολύ το κοινό στην καθημερινή ροή της ζωής. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν συνεργάστηκε σε αυτό το θέμα. Η γνώμη μας, ως Τουρκία, είναι στον ίδιο παραλληλισμό με την (δήθεν) ”ΤΔΒΚ”. Είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό από το οποίο θα επωφεληθούν και τα δύο μέρη εξίσου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μια πολιτική λύση».

«Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο;» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ