Τουρκία - σεισμός : Αρνήθηκε τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 18:17

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν έκανε αποδεκτή τη βοήθεια αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί. «Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν “όχι ευχαριστούμε”» ανέφερε.

Είπε ακόμη πως ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, μετέφερε προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, «την επιθυμία και την ετοιμότητά μας για να συνδράμουμε στις προσπάθειες διάσωσης», αλλά «μας είπαν πως δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα θύματα του σεισμού έχουν ήδη εντοπιστεί και Τουρκοκύπριοι, ενώ υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που ακόμη αγνοούνται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται, εξάλλου, ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. «Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.

Αναφέρεται επίσης πως αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Επιτρόπου του Πολίτη, του Υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Στην εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.

Έτοιμη η Πολιτική Άμυνα

Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, η οποία είναι πιστοποιημένη με το INSARAG External Classification, από το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (UN OCHA), είναι έτοιμη αν χρειαστεί να ανταποκριθεί σε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε ότι η πιστοποίηση αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολιτικής Άμυνας να μπορεί να ανταποκρίνεται, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου απαιτείται έρευνα και διάσωση, στη βάση διεθνών προτύπων.

Σημείωσε ότι η Ομάδα αυτή δηλώθηκε, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Ανέφερε, παράλληλα, πως υπάρχει αντισεισμικός κώδικας, ο οποίος εφαρμόζεται με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Συνέστησε ο κόσμος σε μια σεισμική δραστηριότητα να μην πανικοβάλλεται, να υπάρχει ψυχραιμία και τον κάλεσε να μελετήσει τα ενημερωτικά φυλλάδια που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας και να διαβάζει τις ανακοινώσεις, τις οποίες εκδίδει η Δύναμη.

Ανέφερε, επίσης, πως θα γίνει και σχετικά καμπάνια από το ΓΤΠ η οποία θα παραπέμπει σε ανακοινώσεις της Πολιτικής Άμυνας. Σημείωσε πως στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας υπάρχουν όλα τα ενημερωτικά για πολλούς κινδύνους, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι πολίτες και να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν.AddThis Sharing ButtonsShare to FacebookShare to TwitterShare to LinkedInShare to Περισσότερα...ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ