Χάρις Αλεξίου: Ρίχνει αυλαία στις ζωντανές εμφανίσεις

αλεξιου
Ενημερώθηκε: 04/06/20 - 22:17

Είναι πράγματι παράδοξο ν’ αποκαλεί κανείς τη σπουδαιότερη εν ζωή Ελληνίδα ερμηνεύτρια απλά με το… υποκοριστικό της. Κι αυτό το κατάφερε μόνο η «δική μας» Χαρούλα. Ποιος, άλλωστε, δεν την αισθάνθηκε «δική του» σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια προσφοράς.

Για τον Μάνο Χατζιδάκι ήταν η Ελληνίδα Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Για τον Θάνο Μικρούτσικο ήταν η συνισταμένη της συνείδησης του νεοέλληνα.

Η σπάνια φωνή της και τα τραγούδια που ευτύχησε να πει συντρόφευαν κάθε του γλέντι, αλλά και κάθε του καημό, μπήκαν σε σαλόνια, λαϊκές γειτονιές, γήπεδα και μουσικά θέατρα όλου του κόσμου. Κι αν κάποιες στιγμές γίνεται η «Δημητρούλα», η «Μανταλιώ», η «Ελένη» ή η «Νεφέλη», δεν θα πάψει ποτέ να είναι η Χαρούλα μας.

Η δημοφιλής τραγουδίστρια άνοιξε την καρδιά της  και εξομολογήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Φώτη Απέργη:

 «Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά.

Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι.

Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό.

Το Χειρόγραφο ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα. Υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”.

Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα.

Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω.

Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δε γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;» τόνισε η Χάρις Αλεξίου.