Οι Γάλλοι συρρέουν στα καφέ και τα μπαρ της Μαδρίτης

 
Οι Γάλλοι συρρέουν στα καφέ και τα μπαρ της Μαδρίτης

Ενημερώθηκε: 08/02/21 - 18:51

Οι Γάλλοι τουρίστες, που έχουν κουραστεί από το αυστηρό εθνικό lockdown στη χώρα τους, περνούν τα σύνορα και συρρέουν στη Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και οι πολίτες μπορούν να καθίσουν έξω μέχρι τις 10 το βράδυ παρότι η Ευρώπη πλήττεται από ένα τρίτο κύμα πανδημίας του κορονοϊού.

"Εδώ υπάρχει ζωή, τα πάντα γίνονται!", λέει η 22χρονη φοιτήτρια Κλαρά Σουντέ φεύγοντας από μια ζωντανή μουσική εκδήλωση κοντά στον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της ισπανικής πρωτεύουσας, την Γκραν Βία.

Η Σουντέ πήγε εκεί λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να επισκεφθεί τον σύντροφό της και να πάρει μια γεύση από τους διαφορετικούς ρυθμούς.

"Τα πάντα είναι ανοιχτά. Ακόμη και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, πάλι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και έτσι επωφελούμαστε...ένιωσα τέτοια ανακούφιση όταν κάθισα στον εξωτερικό χώρο του πρώτου μπαρ", λέει.

Με τους πολιτιστικούς χώρους στη Γαλλία να είναι κλειστοί, τα εστιατόρια να μην επιτρέπεται να σερβίρουν και με μια αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6μμ, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν πηγαίνουν στην πρωτεύουσα του νότιου γείτονά τους.

Παρότι έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας και έχει μειώσει στο μισό την επιτρεπόμενη χωρητικότητα στους δημόσιους χώρους, η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει υιοθετήσει από τα πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα, αγνοώντας τις συστάσεις της εθνικής κυβέρνησης για κλείσιμο του τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας καθώς και των μη απαραίτητων καταστημάτων.

"Βλέποντας ανοιχτά τα εστιατόρια έπαθα ένα μικρό σοκ, γιατί στο Παρίσι είναι θλιβερό...όλα τα ρολά κατεβασμένα", λέει ο φοιτητής στη Σορβόννη Αντριέν Ντουράν καθώς απολαμβάνει το πρώτο του γεύμα καθιστός, στη βεράντα εστιατορίου.

Οι κανόνες που ισχύουν στην Μαδρίτη ξεχωρίζουν και εντός της Ισπανίας καθώς, όπως και η Γαλλία, η χώρα μαστίζεται από ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ