Βρέθηκε ποιος «έστειλε» τη ραδιενέργεια σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά το... μυστήριο λύθηκε;

 
Το... μυστήριο λύθηκε: Βρέθηκε ποιος «έστειλε» τη ραδιενέργεια στην Ευρώπη!

Ενημερώθηκε: 21/11/17 - 17:55

Πολλά κενά προκαλούν οι επίσημες ανακοινώσεις της Μόσχας σχετικά με την διαρροή Ρουθουνίου στην ατμόσφαιρα καθώς με πολύ μεγάλη καθυστέρηση Ρώσοι επιστήμονες παραδέχτηκαν πως τέλη Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν στην ατμόσφαιρα της περιοχής των Ουραλίων μεγάλες ποσότητες Ρουθουνίου.

Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες οι τιμές στις ποσότητες Ρουθουνίου ναι μεν υπήρξαν εκείνες τις μέρες υψηλότερες από τις φυσιολογικές, αλλά δεν έφτασαν σε τέτοια επίπεδα που να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σε όλους τους τόνους όλοι οι αρμόδιοι φορείς λένε με βεβαιότητα πως στις μετρήσεις που εξακολουθούν να γίνονται σε ολόκληρη τη Ρωσία, δεν παρουσιάζεται η παραμικρή απειλή για τους κατοίκους.

Κινέζοι επιστήμονες «βλέπουν» κατάρρευση του βουνού που κάνει δοκιμές η Β. Κορέα και απελευθέρωση ραδιενέργειας!

Το μεγάλο ερώτημα για το τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη διαρροή όμως παραμένει. Μια από αυτές θέλει τη ρωσική αεράμυνα, να κατέρριψε κατασκοπευτικό δορυφόρο ή κάποιος δορυφόρος να έπεσε στη ρωσική επικράτεια από βλάβη. Ωστόσο μέχρι να υπάρξει επίσημη εξήγηση αυτό για την ώρα είναι ένα απλό σενάριο.

Ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Μυστήριο αποτέλεσε η είδηση το ότι εντοπίστηκε αιφνιδίως μικρή ποσότητα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν θεωρούνται εξαιρετικά μικρές και ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου.

ραδιενέργειας

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ισότοπο, ρουθήνιο-106 (Ru-106). Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Ωστόσο, η πηγή του ήταν άγνωστη και αυτό που προβλημάτισε τους αρμόδιους είναι όχι η ποσότητα της που εντοπίστηκε αλλά από πού ήρθε.

Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Την πηγή προέλευσης της ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα εντόπισαν Γάλλοι επιστήμονες