Ελληνική δυσφορία για τους εξοντωτικούς ελέγχους των Γερμανών σε Έλληνες πολίτες

 
Δυσφορία από την Ελλάδα για την πρωτοφανή ταλαιπωρία των Ελλήνων-Η χώρα μας στέλνει κλιμάκια αστυνομικών για εποπτεία στα γερμανικά αεροδρόμια-Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν

Ενημερώθηκε: 22/11/17 - 21:52

Σε μέτρα προσανατολίζεται το ελληνικό κράτος με το μείζον θέμα που προέκυψε με τους πρωτοφανείς ελέγχους των Ελλήνων πολιτών που φτάνουν στην Γερμανία.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αποφασίστηκε να μεταβεί στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών, οι οποίοι επί της ουσίας θα επιβλέπουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι γερμανικές Αρχές στους επιβάτες που φτάνουν από τη χώρα μας. Σε πρώτη φάση, πέραν της επίβλεψης οι αστυνομικοί θα έχουν και συμβουλευτικό ρόλο και ουσιαστικά θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Να σημειωθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και στα ελληνικά αεροδρόμια με δύο Γερμανούς αστυνομικούς που υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν δύο ακόμη στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Την ίδια στιγμή, το εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έλεγχοι των Γερμανών στους Έλληνες.

Από την Κατεχάκη αναφέρουν ότι εδώ και 20 ημέρες οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει το αίτημά τους στη Γερμανία για το κλιμάκιο των Ελλήνων αστυνομικών, όμως, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν απαντήσει θετικά από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της χώρας μας, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της Γερμανίας έχουν μείνει πίσω και καθυστερούν την εξέλιξη.

Σαν χώρα de facto εκτός Σένγκεν αντιμετωπίζει το Βερολίνο την Ελλάδα - Απίστευτη ταλαιπωρία για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου , παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του Αναπληρωτή Υπουργού, Νίκου Τόσκα, με τον Γερμανό υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Τριτοκοσμική υποδοχή

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επιφυλακής, ύστερα από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με δράστες ισλαμιστές και ίσως εκεί στηρίζονται για να δικαιολογήσουν τον έλεγχο στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι πολίτες τριτοκοσμικών χωρών.Μάλιστα το Βερολίνο δηλώνει «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σα να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Η Γερμανία είχε ειδοποιήσει την Κομισιόν ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ειδικά για την Ελλάδα επικαλούμενη λόγους εσωτερικής ασφαλείας υπό το φόβο εισροής στο έδαφός της παράτυπων μεταναστών. Η Αθήνα φέρεται να γνώριζε το θέμα από τότε, ωστόσο δεν ενημέρωσε το επιβατικό κοινό.

Το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα, ενώ ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε άγνοια για το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Από την πλευρά της, η ΝΔ δηλώνει ότι η γερμανική πρακτική είναι απαξιωτική για τους Έλληνες, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν και ήδη η ελληνική πλευρά έχει δείξει την δυσαρέσκειά της από τις κινήσεις των Γερμανών.