Μίκης Θεοδωράκης: Να γίνει τώρα δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

 
Μίκης Θεοδωράκης: Να γίνει τώρα δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 04/02/18 - 23:22

Ο Μίκης Θεοδωράκης με μια ενωτική ομιλία «φωτιά» ξεσήκωσε τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος και ζήτησε στο κλείσιμο της ομιλίας του δημοψήφισμα για το όνομα της Μακεδονίας.

Μίκης Θεοδωράκης

«Θα παραμείνω πιστός στις αξίες των προγόνων μας που δίδαξαν την πίστη στην πατρίδα μας. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό. Σε όλες τις μορφές του και πιο πολύ στην αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί, τρομοκράτες. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας. Οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες ενός συστήματος που πεθαίνει και το ξέρει - γι' αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο» είπε ο προκαλώντας τις επευφημίες των διαδηλωτών.

«Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας κατάσταση, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι αυτά τα προβλήματα. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα επιδιώκουν μια επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, με στόχο τη δημιουργία της Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος αυτός είναι βασικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας. Με προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι τη στάση Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν μεγάλη προσπάθεια να διαψεύσουν τις ανακρίβειές τους» συμπλήρωσε.

«Είναι και δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε να μεγαλώνουν τόσες γενιές Σκοπιανών με αυτές τις ιδέες. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτήν την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο μεγάλος μουσουργός.

Όπως υποστήριξε: «Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον δικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να μη συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία, γιατί θα είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας».

«Η υποχώρηση από την εθνική γραμμή θα έχει συνέπειες για τη χώρα, θα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν με το σύνταγμά τους. Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις με στόχο τη σερβοποίηση της περιοχής της Μακεδονίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η χώρα μας. Αν υποχωρήσουμε τώρα, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον στόχο της πολιτικής τους, θα μπορούν αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, και θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν υποχωρήσουμε ανοίγουμε τις πόρτες για να επιβληθεί ένα ιστορικά τραγικό ψέμα», υπογράμμισε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Οι παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία. Είναι κουτοπονηριές που μπορούν να απευθύνονται σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων. Είναι ντροπή να αναφερθούμε σε αυτά, αφού η ονομασία ενός αεροδρομίου μπορεί να αλλάξει αμέσως. Τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητώ συγγνώμη για αυτήν την έκφραση, όμως είναι η μόνη κατανοητή για αυτούς», είπε.

Εάν κάποια κυβέρνηση συμφωνήσει σε απλή ή σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με χρήση του όρου "Μακεδονία", τότε την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο λαός με δημοψήφισμα τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ έκλισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και θα είναι πάντα ελληνική».