Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αλέξης Τσίπρας: Να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Τουρκία

 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην προοπτική μιας ευρωπαϊκής συνοχής απέναντι στην Τουρκία

Ενημερώθηκε: 22/03/18 - 16:44

Μετά την καταδίκη για τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στο σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και του οποίου αντίγραφο έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, και ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην προοπτική μιας ευρωπαϊκής συνοχής απέναντι στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει η ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στο προσχέδιο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.

Ερωτηθείς ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε:

«Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα -κατέληξε- να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».