Ανησυχία από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας - Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν στην αιχμηρή απάντηση Τσίπρα;

 
Ανησυχία από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας - Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν στην αιχμηρή απάντηση Τσίπρα;

Ενημερώθηκε: 02/04/18 - 10:35

Νέα δεδομένα και ανησυχία δημιουργεί η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Και μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, δείχνει ότι δεν αλλάζει στάση ούτε στη ρητορική, ούτε στην ουσία, τόσο για Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Μέσα σε 48 ώρες είχαμε τέσσερις προκλήσεις από την Άγκυρα. Πρώτον, έθεσε ανοιχτά θέμα συνεκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεύτερον, χαρακτήρισε τα Ίμια τουρκικό έδαφος και «γκρίζαρε» γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο. Τρίτον, κατηγόρησε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για παραβίαση των συνόρων στον Έβρο. Και, τέταρτον, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είχε υποσχεθει να δώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς στον Ταγίπ Ερντογάν σε 15 ημέρες συνδέοντας παράλληλα την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την εξέλιξη στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την τακτική των χαμηλών τόνων και χτες απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο με μια αιχμηρή ανακοίνωση

Από την άλλη,, με πολλές προεκτάσεις, η οποία σίγουρα δε θα μείνει αναπάντητη από τον Ταγίπ Ερντογάν. Και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Αλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρότι ήρθε έντονη αντιπαράθεση με τον Ερντογάν δεν τον έχουν αποκαλέσει σουλτάνο. Για παράδειγμα, η Μέρκελ την οποία έθιξε μπροστά της ήταν πολύ προσεκτική στην αντίδρασή της.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων, προκαλούν ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Υπάρχουν φόβοι γρήγορης και ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της κατάστασης.

έγινε μυστικό Πολεμικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την περασμένη βδομάδα στο Πεντάγωνο όπου εξετάστηκαν σενάρια πολέμου. Ταυτόχρονα έχουν πυκνώσει οι ασκήσεις ετοιμότητας των Ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως ένα πρώτο αντίμετρο από τον Ερντογάν είναι η χαλάρωση των μέτρων και η αύξηση των προσφυγικών ροών η οποία θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Ήδη φέτος, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο κ. Βίτσας, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 33%.