Τι δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης για τις Γαλλικές φρεγάτες και τον εκσυγχρονισμό των F-16

 
Τι δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης για τις Γαλλικές φρεγάτες

Ενημερώθηκε: 27/04/18 - 01:39

Δηλώσεις για το θέμα των Γαλλικών φρεγατών έκανε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός ´Αμυνας.

Ο κ. Κουβέλης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε για τις κατηγορίες που απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση για επικοινωνιακό κομφούζιο ότι οι δηλώσεις που έκανε ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα,

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως οι δηλώσεις του για τις φρεγάτες «τη δεδομένη στιγμή και μετά την δημοσιότητα που δημιουργήθηκε, ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον αν. Υπουργό ´Αμυνας το ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και το χειρίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Διευκρίνισε όμως ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο, μέχρι στιγμής».

Τόνισε ακόμα, ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει στην κούρσα των εξοπλισμών.

«Η αποτρεπτική μας δύναμη έχει και την επάρκεια και τη συγκρότηση που χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας πως εάν υπάρξει η επιλογή για προμήθεια εξοπλιστικών, «θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Στην ερώτηση για το εάν έγιναν επικοινωνιακά λάθη στο ζήτημα των Γαλλικών φρεγατών ο κ. Κουβέλης, είπε πως η δήλωση του επί του θέματος ήταν σε συσχετισμό με κάποιο δημοσίευμα, και τόνισε ότι «είχα υποχρέωση να απαντήσω. Οι δηλώσεις μου δεν απήχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες».

«Η αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού δεν είναι ευθύγραμμη διαδικασία. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διερευνώνται όλες οι πτυχές. Εμείς συνυπολογίζουμε όλες τις πτυχές, καθώς και το οικονομικό», σημείωσε.

Για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Ο αν. υπουργός Άμυνας μίλησε και για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16.

´Οπως δήλωσε θα γίνει αίτημα νέας χρονικής παράτασης προς τις ΗΠΑ για να μπορέσει η Αθήνα να απαντήσει σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Ο κ. Κουβέλης, παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατον στις τρεις μέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, να δοθεί οριστική απάντηση για το θέμα. «Συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα», είπε προσθέτοντας ότι «προφανώς θα ζητηθεί παράταση». Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί επισήμως τέτοιο αίτημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαφορά που υπάρχει έχει να κάνει με τη καταβολή των δόσεων μέχρι το 2021. Η αμερικανική πλευρά ζητά 300 εκατομμύρια το χρόνο και η Αθήνα απαντά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής πάνω από 150 εκατομμύρια το χρόνο.