Φόβος για νέα επιδρομή μεδουσών το καλοκαίρι-Ανακάλυψαν φωλιά με ολόκληρη αποικία

 
Φόβους ότι φέτος θα επαναληφθεί το περσινό, εφιαλτικό καλοκαίρι με τις τσούχτρες, που «έπνιξαν» τον Κορινθιακό-Τι ζήτησε ο Κουρουμπλής

Ενημερώθηκε: 16/05/18 - 21:49

Φόβους ότι φέτος θα επαναληφθεί το περσινό, εφιαλτικό καλοκαίρι με τις τσούχτρες, που «έπνιξαν» τον Κορινθιακό, εκφράζουν τοπικοί φορείς, οι οποίοι ποντάρουν στη δημιουργία πλωτού φράγματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

όλος ο Κορινθιακός κόλπος μέχρι και την Πάτρα είχε γεμίσει με τσούχτρες, καταστρέφοντας τον τουρισμό , ακόμα και την κολύμβηση στα ρηχά για μικρούς και μεγάλους

Η ανησυχία και ο προβληματισμός επανήλθαν καθώς σε μια θαλασσινή σπηλιά κοντά στην Ψάθα αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη αποικία του είδους «μικρή κακιά τσούχτρα» και όλοι θυμήθηκαν την περσινή χρονιά που.

Το... βρεφοκομείο μεδουσών εντόπισε η ομάδα της ένωσης περιβαλλοντικών οργανώσεων ΝΗΡΕΑΣ. Την ύπαρξή του γνωστοποίησε το μέλος της ένωσης Γιώργος Κανέλλης, με σχετική ανάρτηση και φωτογραφίες στο facebook. «Στην παραλιακή περιοχή πριν από την Ψάθα (Ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος) μια ομάδα φίλων από την ένωση περιβαλλοντικών οργανώσεων ΝΗΡΕΑΣ βρήκαμε ένα βρεφοκομείο τσουχτρών pelagia noctiluca (“η μικρή κακιά”) σε μια θαλασσινή σπηλιά. Περίπου πριν από την περιοχή της φωτογραφίας της Ψάθας» έγραψε.

υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο ζήτησε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών την εκπόνηση μελέτης για τα αίτια της εμφάνισής τους στον Κορινθιακό Κόλπο. Τα πλωτά φράγματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες για την αποτροπή των μεδουσών, στερεώνονται σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή με άγκυρα στον βυθό και τοποθετούνται σε σχήμα Π.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικοί φορείς, οι κυριότερες αιτίες του πολλαπλασιασμού των πληθυσμών τσούχτρας στον Κορινθιακό είναι η υπεραλίευση και η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών (αύξηση της θερμοκρασίας του νερού). Στις ελληνικές θάλασσες κυριαρχούν δύο είδη μεδουσών: η επικίνδυνη πορφυρή τσούχτρα πελάγια (pelagia noctiluca) με πλοκάμια άνω των πέντε μέτρων και η άκακη καφεκίτρινη κοτυλόριζα (cotylorhiza tuberculata).