Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα στην υπόθεση Novartis

 
Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα στην υπόθεση Novartis

Ενημερώθηκε: 19/05/18 - 00:18

Με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, η Ολομέλεια τοποθετείται, σήμερα Παρασκευή, επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS.

Αντώνη Σαμαρά

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων κομμάτων εκ της μειοψηφίας, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Μολονότι απέχουν από την ψηφοφορία οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στις οποίες μετέχουν, στην αίθουσα της Ολομέλειας παραμένουν ως ψηφολέκτες κατά την ψηφοφορία αλλά δεν θα ψηφίσουν, οι Σπύρος Λυκούδης (αντιπρόεδρος της Βουλής - Ποτάμι), Χαρά Κεφαλίδου (γραμματέας - ΔΗΣΥ), Δημήτρης Καβαδέλλας (βουλευτής - Ένωση Κεντρώων). Ψηφολέκτες είναι και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης, που θα πάρουν όμως μέρος στην ψηφοφορία. Η ΝΔ που έχει αποχωρήσει, αν και είχε δηλώσει τα ονόματα των βουλευτών της που θα ήταν ψηφολέκτες στην αποψινή ψηφοφορία, αποχώρησε σύσσωμη. Γι' αυτό λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν πήρε αρνητική απάντηση από τη ΝΔ για την παραμονή στην αίθουσα των ψηφολεκτών της, είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι "η ΝΔ απέχει της ευθύνης".

  • 21:08

    Αποχώρησαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι!

  • 20:22

    Γεννηματά: Εκλογές εδώ και τώρα, αλλά φοβάστε!

    «Κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία αυξάνει ο λογαριασμός. Φοβάστε την ετυμηγορία του λαού. Αν είχατε αίσθημα ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι ο πιο ικανός να οδηγήσει τη χώρα έξω από το αδιέξοδο. Κάθε ώρα παραμονής σας στην εξουσία είναι εις βάρος του ελληνικού λαού» τόνισε η κ. Γεννηματά.

    Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρό «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis

    «Καταφεύγετε στην συνωμοσιολογία, στα δήθεν μαύρα μέτωπα στην επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών σας αντιπάλων στην εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων.

    Σήμερα ρίχνει αυλαία μια κακοστημένη παράσταση, ένα φιάσκο, μια κατασκευασμένη ιστορία, βασισμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο μέσω βολικών μαρτύρων, μια κοινοβουλευτική παρωδία με ένα άδοξο τέλος. Το ίδιο το πόρισμα σας είναι η ομολογία της αποτυχίας σας.

    Έχετε επιλέξει να δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή του τόπου. Σταματήστε να παίζετε επιτέλους με τους θεσμούς και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

    Η κ. Γεννηματά ολοκλήρωσε την ομιλία της ανακοινώνοντας ότι η δημοκρατική συμπαράταξη αποχωρεί από τη Βουλή και κατά συνέπεια δεν θα είναι παρόντες οι βουλευτές της ούτε στην ομιλία του

    «Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να κρύβεστε και να κρύβετε προκλητικά κ απροκάλυπτα. Εμείς μένουμε μακριά από οποιαδήποτε κακοστημένη παράσταση. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι σκιών που εσείς στήσατε θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η δημοκρατική συμπαράταξη αποχωρεί από την διαδικασία καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα.

     

     

  • 19:10

    Λοβέρδος: Είστε η χειρότερη μορφή εξουσίας μετά τη μεταπολίτευση!

    «Τελικά είστε η πιο αποκρουστική μορφή εξουσίας που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση. Είστε αυτό με το οποίο σας χαρακτήρισε, ο Μίκης Θεοδωράκης και σας πόνεσε, όταν μίλησε για αριστερόστροφο φασισμό. Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, όσο και να βυσσοδομείτε, όσο και να προσπαθείτε να εξοντώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους,οι μόνοι που θα εξαφανιστείτε είστε σεις οι ίδιοι,γιατί εκτός από τις δέκα κάλπικες κάλπες,στις οποίες θα προσέλθετε μόνοι σας απόψε,θα στηθούν και κάποιες άλλες,σε ολόκληρη τη χώρα,κι εκεί θα προσέλθει όλος ο λαός. Σε εκείνες τις κάλπες θα καταποντιστείτε και για εκείνες τις κάλπες ζητάμε εδώ και τώρα εκλογές».

    Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Nova Άρτης ως μια ελεεινή πλεκτάνη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν ο επικεφαλής και οι οργανωτές της ιστορίας

    «Με τη σημερινή συζήτηση συντελείται η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης και ενός σχεδίου εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων με τη θέση τους εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι την Βουλή ,κι όχι τα κόμματα. Μιας ελεεινής πλεκτάνης που εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

    Στοιχεία που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές. Και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής. Ένα κεφάλαιο όμως που σήμερα γράφονται μόνο οι πρώτες του σελίδες. Γιατί το κυρίως θέμα τoυ θα γραφτεί τις επόμενες μέρες.Τους επόμενους μήνες. Όταν θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη».

    Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έχουν όλοι ευθύνη ακόμα και αυτοί που σε κατιδίαν συζητήσεις εκφράζουν διαφορετικές σκέψεις για την έκβαση της υπόθεσης.

    «Δεν πρόκειται να σας ξεπλύνουν, ούτε κι αυτοί οι εμπτυσμοί της ιστορίας. Δεν μιλώ προφανώς για όλους από σας. Βλέπω κι ακούω τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε κάποιους από σας.Όμως, από τη στιγμή που στηρίζεις τις ενέργειες των πρωταιτίων, έχεις κι εσύ ευθύνη για όσα γίνονται. Κι εγώ συνάδελφοι της πλειοψηφίας υπέγραψα κείμενα εναντίον υπουργών της Ν.Δ. ενώ δεν ήθελα, για λόγους τήρησης της κομματικής γραμμής. Δεν ψήφισα, όμως, και εναντίον τους! Δεν παραβίασα τις επιταγές της συνείδησής μου για τόσο ευαίσθητα, αλλά και σκληρά θέματα! Ψήφισα εναντίον της δίωξής τους με τρόπο σχεδόν δημόσιο.Ούτως ώστε να μαθευτεί η αρνητική μου ψήφος. Όποιος, όμως, ψηφίζει αναλαμβάνει και τις ανάλογες ευθύνες.Τα καλά λόγια δεν αρκούν. Να είναι καθαρό, πεντακάθαρο αυτό σε όλες και όλους. Για τους πρωταίτιους, βέβαια, για τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτού του αισχρού συμβολαίου πολιτικού θανάτου τα ζητήματα παραμένουν. Και τα ζητήματα αυτά δεν έχουν μόνο πολιτική χροιά. Γιατί όταν επιχειρείς να κατηγορήσεις και να εμπλέξεις αθώους ανθρώπους, εκτός από τις πολιτικές ευθύνες,για τις οποίες θα δώσεις λόγο στον υπέρτατο κριτή, που είναι ο ελληνικός λαός, θα κληθείς να λογοδοτήσεις και αλλού. Γιατί κατηγόρησες, Ψευδολόγησες,Συκοφάντησες χωρίς ίχνος περίσκεψης και αιδούς».

     

     

  • 18:06

    Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί μαζευτήκαμε σήμερα ρε παιδιά εδώ;

    Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης, τη δήλωση του του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πως όταν χαρακτηρίζει την υπόθεση της Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν αναφέρεται στα πολιτικά πρόσωπα.

    «Αφού μας είπε ότι δεν αναφέρεται σε πολιτικά γιατί μαζευτήκαμε σήμερα ρε παιδιά εδώ;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης Θεόδωρο Δρίτσα κάνοντας λόγο για την τυραννία της πλειοψηφίας ενώ τον κατηγόρησε για μέγιστη απρέπεια λόγω της αναφοράς πως θα έπρεπε να του χρωστά χάρη που δεν τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Ομως ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη: «Οχι μόνο δεν έκοψαν αλλά αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτό που γίνεται σήμερα θα πηγαίνετε ευκολότερα στη Δικαιοσύνη. Δεν θα χρειάζονται προκαταρκτικές. Θα πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη ένας ένας και ό,τι σας φωτίσει ο Θεός. Λυπηρό. Εγώ δεν το ήθελα . Αλλά εκεί θα πάει. Αν νομίζετε ότι θα γλιτώσει έστω και ένας πλανάστε» τόνισε.

    Με αφορμή την σημερινή συζήτηση ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο του με τις καταγγελίες του Ιωσήφ Λιβανού περί μίζας που του ζήτησε συνεργάτης του και προανήγγειλε και για αυτή την υπόθεση εμπλοκή της δικαιοσύνης : "Για να σας δω τι θα κάνετε με τον Τσακαλώτο . Εμείς όταν θα έρθει στη Βουλή η υπόθεση Λιβανού, γιατί δεν μπορεί να μην το στείλει η κα Τουλουπάκη εμείς τα λύσαμε. Θα τα στείλουμε στη Δικαιοσύνη για να πάει κατευθείαν ο Τσακαλώτος στη Δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να μην πάει με κάποιον που λέει ότι έχω ηχογραφημένα που ο Τσακαλώτος ζητά μίζα μέσω συνεργάτη του. Για να σας δω τότε τι θα κάνετε με τον Τσακαλώτο. Κάτι μου λέει ότι πρώτος που θα βγει να τον υπερασπιστεί θα είναι το παλικάρι ο Πολάκης" είπε.

    Όμως η ομιλία του κ. Γεωργιάδη είχε και χιούμορ όταν σε κάποια στιγμή προσπάθησε να τον διακόψει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου

    «Ξέρω ότι η κ.Αυλωνίτου είναι πανέμορφη, πανάξια και χρησιμοποίησε τη διατριβή της η ΝΑΣΑ για να πάει στον Άρη. Έχει ανεβεί ο σεβασμός μου και η εκτίμησή μου μετά από αυτά που έμαθα. Μη με διακόπτετε λοιπόν γιατί ταράζομαι από αυτή τη διακοπή”.

     

  • 17:39

    Παπαγγελόπουλος: Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης!

    «Ακόμη και στην πυρά να με βάλουν θα επιμένω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση Νοβάρτις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει πριν την σύσταση της προανακριτικής πως η υπόθεση Νοβαρτις είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτος χωρίς τότε να εξαιρέσει τα πολιτικά πρόσωπα.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος έσπευσε να επικρίνει και τον κ. Αντώνη Σαμαρά που διαδέχθηκε στο Βήμα της Ολομέλειας λέγοντας «τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, γραφικές φιγούρες του περασμένου αιώνα».

    «Οι προσπάθειες κάποιων να το αποτρέψουν για να μην πιστωθεί η κυβέρνηση αυτή την επιτυχία, απέτυχαν παταγωδώς . Το παλιό πολιτικό σύστημα θυσιάζει για άλλη μία φορά την πατρίδα. Η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ δεν αλλάζει την αλήθεια, η κυβέρνηση αυτή πέτυχε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν. Η μνημονιακή κατοχή τελειώνει και η Ελλάδα αλλάζει οριστικά» τόνισε σε άλλο σημείο.

  • 16:48

    Μετωπική Σαμαρά σε Τσίπρα: Θα σας καθίσω στο σκαμνί!

    «Να λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί! Το χρωστάω, στον Ελληνικό λαό, στην παράταξή μου και ασφαλώς, στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς.  Όπως λέτε κι εσείς: αυτό «είναι δίκαιο και θα γίνει Πράξη!» Και σας ευχαριστώ, που μου το κάνατε πολύ πιο εύκολο. 

    Δεν έμεινε όμως εκεί αφού προανήγγειλε ειδικό δικαστήριο για υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά  έργα και ημέρες στη διάρκεια της κυβέρνησης τους. «Σας ευχαριστώ γιατί, αν γίνει δεκτή η έωλη νομική επιχειρηματολογία σας, τότε θα έχετε ανοίξει, όχι δρόμο αλλά λεωφόρο, για τη δική σας παραπομπή, αργότερα! Με τη στενή ερμηνεία που υιοθετείτε, δικά σας «πεπραγμένα» αύριο, μπορούν να παραπεμφθούν κατευθείαν στη τακτική Δικαιοσύνη! Για σκανδαλώδεις και καραμπινάτες υποθέσεις επί των ημερών σας, αναφέρω μόνο τρεις: τα ΕΛΤΑ - όπου θα χρειαστεί να γίνει κάθαρση - η Τράπεζα Αττικής - εκεί να δείτε κάθαρση που θα πρέπει να γίνει ή τα ευρωπαϊκά κονδύλια για πρόσφυγες-μετανάστες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου! Αυτό κι αν χρειάζεται να ερευνηθεί σε βάθος.Όμως, προσέξτε: σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι το έγκλημα της «σκευωρίας» για το οποίο εγώ σας εγκαλώ,  υπάγεται στέρεα στη δικαιοδοσία της Βουλής και βεβαίως, και της επόμενης Βουλής. Εσείς, λοιπόν,  γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο! Μην ανησυχείτε».

    Ο κ. Σαμαράς συνέχισε να σφυροκοπεί τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας  τον  καιροσκόπο και αναφέρθηκε  και στα συλλαλητήρια για τη  Μακεδονία.«Ανοίξατε την υπόθεση της Novartis σε βάρος μας, μια μέρα μετά από το τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν η «Μακεδονία είναι Ελλάδα»! Τέτοιος ήταν ο πανικός σας! Πήγατε να τους  βγάλετε όλους «ακροδεξιούς» ή «γραφικούς». Αλλά σας πρόλαβε και σας αποστόμωσε ο Μίκης: Είστε ενθομηδενιστές, σας είπε! Και μάλιστα, οι πιο επικίνδυνοι: Αριστερόστροφοι ενθομηδενιστές!  Χρειάζεστε «εξιλαστήρια» θύματα για να γλιτώσετε! Αλλά δεν γλιτώνετε! Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα για τη δική σας την πλήρη χρεοκοπία. Ήδη πατήσατε πάνω στις «νάρκες» σας. Θα πρέπει να ξέρει ο αρχηγός σας: άλλο καιροσκόπος - άλλο ηγέτης! Άλλο αυτός που καβαλάει το κύμα, κι όπου τον βγάλει. Κι άλλο αυτός που «δαμάζει» το κύμα κι αν χρειαστεί, κολυμπάει και κόντρα στο κύμα!».

    Ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχουν γίνει όμηροι του κ. Παπαγγελοπούλου ο οποίος όπως είπε  και θα τους κάψει και κάλεσε την κυβέρνηση να βγει από τις αυταπάτες γιατί αυτό θα την χαντακώσει. «Βγείτε από την αυταπάτη ότι η σκευωρία εναντίον μας μπορεί, τάχα, να σας «διασώσει».  Δεν μπορεί! Θα σας χαντακώσει.  Είχα προειδοποιήσει να μην συμβεί το «ατύχημα», να μη γίνετε εσείς οι «μοιραίοι άνθρωποι» για αυτή τη χώρα. Δυστυχώς έγινε! Η χώρα, ωστόσο, θα μπορέσει να επιβιώσει και μετά από σας, και παρά τις αυταπάτες σας, παρά το διχασμό που προσπαθείτε να επιβάλετε, παρ’ όλα τα ψέματα που είπατε και τις καταστροφές που της προκαλέσατε. Ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει πια τι γίνεται. Γι’ αυτό κι εγώ είμαι αισιόδοξος! Αλλά αισιόδοξος για μιαν άλλη Ελλάδα! Εσείς κοιτάξτε στον καθρέφτη σας κι αναρωτηθείτε: Αν πρέπει να ντρέπεστε, ή να ανησυχείτε. Ή, μήπως, και τα δύο;».

    Όμως το υπόλοιπο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού είχε αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα. Ο κ. Σαμαράς έκανε έναν εφ’ όλης της ύλης σχολιασμό της κυβερνητικής πολιτικής εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφαρμόζει στην οικονομία και στην έξοδο από τα μνημόνια, στο θεμα των Σκοπίων στο μεταναστευτικό και στην εγκληματικότητα.

    Οικονομία και έξοδος από τα μνημόνια

    «Παραμυθιάζετε τον κόσμο ότι βγαίνετε οριστικά από τα μνημόνια. Έχετε όμως, ήδη υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας και για το 2019 και για το 2020 και για άλλα τρία χρόνια! Και υψηλά πλεονάσματα για… άλλα 43 χρόνια! Και υποθήκευση της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια. Πράγμα που δεν διανοήθηκαν ποτέ οι ξένοι να ζητήσουν από τη δική μου κυβέρνηση. Μας λέτε ότι πάτε για «καθαρή έξοδο» από τη Μνημονιακή εποπτεία! Όμως σας προειδοποιούν ότι θα έχετε αυστηρή μνημονιακή εποπτεία – πολύ αυστηρότερη απ’ άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Μας λέτε ότι «η οικονομία πάει καλά». Και σας διαψεύδει το ΔΝΤ. Σας λέει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου από την αρχή του χρόνου χειροτέρεψαν όλα. Μας λέτε ότι «πιέζετε για μείωση χρέους»! Κι εδώ κρύβετε την αλήθεια. Εμείς βρήκαμε χρέος 343 δισεκατομμύρια. Το αφήσαμε 317 στις αρχές του 2015. Βγάλτε και τα 11 του ΤΧΣ που ήταν να επιστραφούν και να σβήσουν χρέος. Αφήσαμε σύνολο χρέους 307 δισεκατομμύρια! Δηλαδή σε δυόμιση χρόνια μειώσαμε αισθητά το χρέος! Ενώ εσείς σε τρία χρόνια το πάτε πίσω στα 343 δισεκατομμύρια. Και τώρα παρακαλάτε να σας το κόψουν. Με δύο λόγια, να σας κόψουν το χρέος, που εσείς οι ίδιοι αυξήσατε. Μας λέτε ότι πετύχατε τεράστια πλεονάσματα. Μα κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι, αν δεν πληρώνετε τις υποχρεώσεις σας, αν δεν πληρώνετε 200 χιλιάδες συντάξεις, αν κόψετε τις δημόσιες επενδύσεις, αν έχετε υπερφορολογήσει τους πάντες, χαίρω πολύ! Θα υπάρχει «ταμείο». Αλλά χώρα δεν θα υπάρχει».

    Μακεδονικό

    «Μας λέτε ότι θέλετε να λύσετε το «Μακεδονικό». Και στην πραγματικότητα πάτε να νομιμοποιήσετε το Σκοπιανό αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας! Γιατί το όνομα είναι το κατ’ εξοχήν «όχημα» του αλυτρωτισμού. Αυτή είναι η αλήθεια που ο Ελληνικός λαός κατανοεί πλήρως. Κι αυτός είναι ο λόγος που το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ως τώρα».

    Μεταναστευτικό

    «Μας λέτε ότι δείξατε «ανθρωπισμό» ανοίγοντας τα σύνορα στους «πρόσφυγες». Στην πραγματικότητα ανοίξατε τα σύνορα στους λαθρομετανάστες που στην συντριπτική πλειονότητά τους, δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία! .Θέσατε τα νησιά μας υπό τη διοίκηση… κάποιων διεφθαρμένων ΜΚΟ που αποδείχθηκαν όργανα των διακινητών! Σας καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές, σας καταγγέλλει ο διεθνής τύπος, σας καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Κι εσείς μιλάτε για… «φασιστοειδή» που αντιδρούν. Εμείς είχαμε σφραγίσει τα σύνορα και στον Έβρο και στα νησιά. Εσείς ανοίξατε τα σύνορα στα νησιά - και τώρα σας τα άνοιξαν και στον Έβρο. Εμείς είχαμε εξασφαλίσει ύφεση των τριβών με την Άγκυρα, επειδή ακριβώς είχαμε σφραγίσει τα σύνορα και δεν μπορούσε ο Ερντογάν να μας εκβιάζει. Εσείς ανοίξατε τα σύνορα και τώρα ο Ερντογάν εκβιάζει την Ελλάδα κάθε μέρα ότι θα ανοίξει την «κάνουλα» κι άλλο. Εμείς ανοίξαμε την «Αμυγδαλέζα» και διώχναμε λαθρομετανάστες, όπως κάνει τώρα και η Γαλλία. Εσείς κλείσατε την Αμυγδαλέζα και ανοίξατε δεκάδες hot spot στα νησιά».

    Εγκληματικότητα

    «Εμείς σταδιακά αποκαθιστούσαμε τη νομιμότητα στα Πανεπιστήμια. Είχαμε καταργήσει το «άσυλο παρανομίας» και καθαρίζαμε βήμα-βήμα τα κατειλημμένα κτίρια από τις συμμορίες των κουκουλοφόρων. Εσείς επαναφέρατε το «άσυλο ανομίας» και σήμερα έχουμε αιματηρά επεισόδια κατά φοιτητών και καθηγητών. Εσείς παραδώσατε ολόκληρη την Αθήνα στο έλεος του Ρουβίκωνα και των άλλων «ταγμάτων εφόδου» που ανεχθήκατε ή δημιουργήσατε. Που τώρα πια, επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και εκτός Αθηνών. Εσείς αφήσατε χιλιάδες καταδικασμένους για κακούργημα από τις φυλακές! Πολλοί από τους οποίους, όταν βγαίνουν εγκληματούν ξανά! Αλήθεια, αυτό σας πονάει καθόλου όταν το βλέπετε; Ή μήπως δεν θέλετε να το βλέπετε; Κι ύστερα ζητάτε από τον ανήμπορο κόσμο, όταν μπαίνουν ληστές σπίτι τους να… κάνουν πως κοιμούνται! Τέτοιο κατάντημα! Είναι τόσο εφιαλτικά πια τα αδιέξοδα στα οποία έχετε οδηγήσει τη χώρα, που αναζητήσατε «κατασκευασμένα θύματα», να τα σπιλώσετε και να στρέψετε την προσοχή του κόσμου πάνω τους. Για να μη βλέπει τις δικές σας τραγικές αποτυχίες».

     

     

  • 16:44

    Λυκουρέντζος: Είμαι αθώος, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα

    Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσης» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

    Υποστήριξε ακόμα ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.

    Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες – όπως είπε – συντηρούν αδίκως τη σπίλωση του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

    «Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».

    «Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να επικρέμεται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.

    «Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ. πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο, ανήθικο, ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων, πολιτικοί, οι οποίοι υπηρετήσαμε τον δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν είχα ως Υπουργός αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική. Ουδεμία απόφαση υπέγραψα για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ΕΟΠΥΥ καθόριζε τους κανόνες και τις διαδικασίες πληρωμών. Δεν υπέγραψα, δεν είχα συναλλαγή, δεν είχα σχέσεις με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία ή άλλη εταιρεία προμηθευτή του ΕΣΥ».

    «Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ για την άμεμπτο άσκηση των καθηκόντων μου, για την ακλόνητη στάση μου απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα

    της διαφθοράς και της διαπλοκής, πολύ δε περισσότερο για χρηματισμό. Στάθηκα με σθένος απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Γνωριζόμαστε καλά στη χώρα μας. Γνωριζόμαστε τόσο καλά ώστε να είναι εξ ίσου γνωστό ότι δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο της διαφθοράς, έστω και αν κάποιοι θέλουν να έχουν έτσι τα πράγματα για να δικαιολογούν άλλοι το περιβόητο «όλοι το ίδιο είναι» και άλλοι να δικαιολογούν τις ενοχές τους» κατέληξε ο κ. Λυοκουρέντζος.

     

  • 16:36

    Π. Πικραμένος: Μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά μου

    «Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.

    «Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

    Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».

    «Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

  • 15:35
    Αποχωρεί το ΚΚΕ

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε προ ολίγου ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

  • 14:52

    Σπ. Λάππας:  «Από το 2011 ήταν σε γνώση των τότε κυβερνήσεων έγγραφα για τη διαφθορά στην υγεία αλλά η Πολιτεία δεν έπραξε τίποτα» 

    «Από το 2011 υπάρχουν έγγραφα για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αυτό, δηλαδή, που αποκαλείτε σκευωρία. Υπήρχαν έγγραφα για τη διαφθορά εταιρειών που χρηματοδοτούσαν επίορκους κρατικούς αξιωματούχους. Η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε όμως τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και υπογράμμισε ότι το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αρχικά και τη μετακύλιση τής στις πλάτες των ασθενών στη συνέχεια.

    Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επικαλέστηκε εκθέσεις όπως του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας και σε έγγραφα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα με αναφορές του στη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε επίσης και σε έκθεση, και πάλι του κ. Σούρλα, σύμφωνα με την οποία ΟΟΣΑ και ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει από το 2011 στην Ελλάδα ότι είχε γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός για διαφθορά και χρηματισμό Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων. 

  • 14:17

    Θ. Παπαθεοδώρου: Σήμερα ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας 

     «Σήμερα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει τον μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την έχουν θέσει οι πολίτες». Σε αυτήν τη φράση συμπύκνωσε το σκεπτικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Παπαθεοδώρου και κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι μέσα σε όλους τους τακτικισμούς, επιλέγει και «σημαδεμένο ψηφοδέλτιο».

    «Δεν τελειώνει εδώ, όμως, η υπόθεση, γιατί μένει ανοιχτή η υπόθεση των σκευωρών, των συνεργών τους και όλων όσων στήριξαν τη σκευωρία, γι' αυτούς θα επανέλθει η Δικαιοσύνη και τότε θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια, που σήμερα θέλει η πλειοψηφία να αποκρύψει» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

    Επίσης, όπως σημείωσε, με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας που άρχισε με την απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου και τη σύσταση της Επιτροπής, συνεχίστηκε με τις καινοφανείς αναζητήσεις της πλειοψηφίας περί αναρμοδιότητας ή όχι της Επιτροπής για να καταλήξει στο πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί αναρμοδιότητας και στην πρόταση της ίδιας πλειοψηφίας προς το Σώμα, ουσιαστικά για την μη άσκηση ποινικής δίωξη για λόγους αναρμοδιότητας.

    Εφόσον, όμως, είναι έτσι, όπως διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου, πού πήγαν οι βαρυσήμαντες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και οι αναφορές για τον καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όσους ζημίωσαν το Δημόσιο και διευκόλυναν τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου; Ακόμη, έθεσε το ερώτημα, πού πήγαν οι αναφορές του υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; «Χάθηκαν» αποφάνθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και εκτίμησε ότι «χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε». «Και χάθηκαν στην ανάλωση των συνεδριάσεων τής Επιτροπής υπό τον βασικό προβληματισμό, αναστοχασμό, ότι η αρμοδιότητα της Βουλής για τη δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη, δεν είναι δεδομένο ότι τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων» πρόσθεσε.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο ενδιάμεσο του «αναστοχασμού» διάστημα, αποστέλλονταν στην Επιτροπή νέα στοιχεία, τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ ουσιαστικά, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοντονής φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη ότι τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου.

    «Κάπου εκεί η παρωδία κοινοβουλευτικών διαδικασιών μεταβάλλεται σε προφανή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών των δικονομικών αρχών, των διαδικασιών της Βουλής και προδίδει την αγωνιώδη προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού ενός πελώριου φιάσκου, που έστησε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Επιτροπής και πλέον ό,τι κι αν κάνουν είναι εγκλωβισμένοι στα πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησαν» επισήμανε.

    Ακόμη, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ υποστήριξε πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι και στη γκρίζα προπαγάνδα στην κυβέρνηση παραμένουν απρόσεκτοι, αδιάφοροι για την υπονόμευση των θεσμών και πάντως απολύτως καθεστωτικοί.

    «Δεν είναι μόνο αυτά, είναι και η προκλητική επιδίωξη της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση της νομιμοποιητικής δύναμης του θεσμού της Δικαιοσύνης από ένα σύστημα καθεστωτικής λειτουργίας, μέσα από το οποίο θα μπορεί τελικά η κυβέρνηση να προωθεί τα συμφέροντά της» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

    Απευθυνόμενος, δε, προς τα κυβερνητικά έδρανα και τους βουλευτές είπε: «Αυτό κάνατε και χθες σε χρόνο γελοιωδώς προκαθορισμένο, το ίδιο επιχειρήσατε με την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων προσώπων και τη θεατράλε σκηνοθεσία των δέκα καλπών, που επαναλαμβάνετε και σήμερα».

  • 13:56

    Μ. Βορίδης: Η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε από την αρχή μια άθλια, κακότεχνη, μεθοδευμένη σκευωρία για τη Novartis, που γκρεμίστηκε 

    Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

    Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης εξετάζοντας τους μάρτυρες, αλλά και τα στοιχεία, ώστε να βγάλει, όπως είπε, το πόρισμά της, αλλά αρκέστηκε «στα στοιχεία που βασίζονταν σε τρεις ψευδομάρτυρες με κουκούλες για να παραπέμψει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς».

    «Είστε προκλητικοί στη μεθόδευσή σας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη, κακότεχνη και άθλια ιστορία γι αυτό γκρεμίστηκε και γι αυτό ελέγχεστε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι το μεγάλο αυτό σκάνδαλο της Novartis δεν τολμήσατε να το ερευνήσετε, γιατί έτσι θα αποκαλυπτόταν ποιος κατασκεύασε αυτή τη σκευωρία, η οποία θα έσκαγε στα μούτρα σας. Για φανταστείτε αν είχατε βρει κάτι για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Τι θα λέγατε και τι θα κάνατε;».

    «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, χωρίς ενδείξεις» είπε, επικαλούμενος τους χαρακτηρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ότι η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.

    Ο κ. Βορίδης μίλησε για «νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ» τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.

    «Εμείς είπαμε "διερευνήστε την υπόθεση, ώστε να έχετε υλικό για να μπορέσετε να αποφασίσετε αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ή όχι της Βουλής". Δεν πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν έγινε η αξιόποινη πράξη για να αποφασίσετε ότι έστω, υπάρχουν ενδείξεις; Πώς αποφασίσατε ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, αφού δεν έχετε πράξεις για να αποφασίσετε αν έκανε ο εγκαλούμενος το ποινικό αδίκημα;» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

  • 13:49

    Θ. Δρίτσας: Η Βουλή λέει σήμερα ένα τεράστιο "ναι" στη διερεύνηση της υπόθεσης 

    «Η πρόταση "όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη" είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο "ναι" στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

    «Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία.

    «Μια καρικατούρα ήταν η δικαστική διερεύνηση των προανακριτικών επιτροπών, όποτε λειτούργησαν με εκείνο το σκεπτικό, και θέλετε σήμερα να συντηρήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς;» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι αυτή ήταν μια ιστορία που αποδείχθηκε όνειδος για τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό βίο.

    O κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στην απόφαση των αναφερομένων πολιτικών προσώπων να προσέλθουν στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. «Από τα εννέα πολιτικά πρόσωπα, οι έξι απάντησαν τουλάχιστον με έναν κόσμιο και συνετό τρόπο. Οι τρεις απάντησαν με έναν χυδαίο τρόπο. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Λοβέρδος. Σκέφτηκα πολύ, αν θα έπρεπε ως πρόεδρος της Επιτροπής, να διαβιβάσω τις επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, γιατί είναι έξω από κάθε κανόνα δεοντολογίας. Δεν το έκανα. Σήμερα όμως οφείλω να καταγγείλω αυτή τη συμπεριφορά και αυτό το περιεχόμενο των επιστολών να το καταγγείλω, γιατί η Βουλή πρέπει να καταδικάσει αυτή τη χυδαιότητα πρώτου μεγέθους» είπε ο κ. Δρίτσας. 

  • 12:59

    Γ. Λαζαρίδης: «θα φωτίσουμε όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρατούσαν στο σκοτάδι»  

    «Η προανακριτική επιτροπή έκανε το καθήκον της. Όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την Επιτροπή, είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε υπερήφανοι κατ΄αρχήν γιατί τηρήσαμε το λόγο μας προς την κοινωνία. Αυτό το οποίο μας έκανε να δώσουμε τα χέρια με τον ΣΥΡΙΖΑ -όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση- που είπαμε ότι θα φωτίσουμε όλα αυτά, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να κρατήσουν στο σκοτάδι» είπε στη συζήτηση για τη NOVARTIS ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

    «Να είστε σίγουροι πως όσοι ευθύνοται για την κατάσταση αυτή που βιώνει τα τελευταία δέκα χρόνια ο ελληνικός λαός, θα λογοδοτήσουν και όσοι δεν ευθύνονται, θα αποδοθούν λευκοί στην κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης.

    Ως προς την πορεία των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, κατήγγειλε επικοινωνιακά τεχνάσματα από την αντιπολίτευση και παρελκυστική τακτική, για έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία και στις αποφάσεις της Βουλής. Και ο κ. Λαζαρίδης, όπως και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε ότι ορθώς εξετάστηκε από την αρχή το θέμα της αρμοδιότητας της Βουλής, γιατί διαφορετικά αν προχωρούσε εξέταση μαρτύρων, τότε η υπόθεση θα οδηγούνταν στην παραγραφή ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. 

  • 12:58

    Ν. Παρασκευόπουλος: «Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας η αναγνώριση της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης» 

    Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας χαρακτήρισε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που αναγνωρίζει ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση Novartis ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. "Από την πλευρά μας τα πράγματα είναι καθαρά. Η αναγνώριση της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης η οποία προκύπτει από το πόρισμά μας, είναι μια νίκη της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι μια νίκη του Συντάγματος και του κράτους δικαίου και είναι μια νίκη όχι απλώς ενός κόμματος. Είναι μια νίκη της κοινωνίας και της ίδιας της πολιτικής επειδή η Βουλή δείχνει σήμερα ότι με το Σύνταγμα στο χέρι δεν φοβάται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και στέλνει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη η οποία θα μπορέσει να κρίνει", είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που ξεκίνησε στην ολομέλεια.

    O κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε όσους κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. "Μα το σκάνδαλο Novartis προκύπτει από δείκτες οικονομικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς, στατιστικούς. Είναι γνωστό στον κάθε πολίτη που πηγαίνει στο νοσοκομείο. Δηλαδή, είναι και σκάνδαλο και σκευωρία;", αναρωτήθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει εξέταση μαρτύρων προτού αποσαφηνιστεί η αρμοδιότητα ή μη της Βουλής. Ειδικά δε για το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης να εξεταστούν μάρτυρες, είπε πως αν εξετάζονταν μάρτυρες, τότε η Βουλή θα είχε αποδεχθεί τη δική της αρμοδιότητα για την εκδίκαση των πράξεων και θα είχαμε οδηγηθεί σε παραγραφή. "Τι ζητούσε η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής; Ζητούσε διαρκώς να υφαρπάξει η Βουλή την αρμοδιότητά της, παρά το Σύνταγμα, ώστε να παραγραφούν οι πράξεις. Δηλαδή, ζητούσε το θάψιμο των υποθέσεων", είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε πως από την αντιπολίτευση "εκτυλίχθηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια ώστε να εμποδιστεί να οδηγηθεί η υπόθεση στην κρίση των δικαστηρίων και να φανεί ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος".

    Ως προς το ζήτημα του αν εγκλήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ’ ευκαιρία αυτών, θέμα που συνδέεται με την αρμοδιότητα της Βουλής και άρα με την εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η θέση πως δωροδοκία τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων, δεν είναι λογική. Δεν είναι λογική διότι δεν είναι λογικό να λέμε ότι η δωροληψία είναι άσκηση καθήκοντος και εμπίπτει στην εκτέλεση καθήκοντος, το να λαμβάνει κάποιος δώρα. Μάλιστα κορυφαίοι νομικοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι διαπρεπείς νομικοί, καθηγητές έχουν αποδεχθεί ότι η δωροδοκία δεν είναι πράξη που γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, πρέπει να πάει στα δικαστήρια και να δικαστεί. 

  • 12:37

     Απορρίφθηκε το ζήτημα συνταγματικής παραβίασης για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών, με αιχμή την σύνταξη του ψηφοδελτίου, που έθεσε η ΝΔ 

    Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

    Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

    «Υπάρχει προφανής αντισυνταγματικότητα, η οποία μπορεί να λυθεί με τον μόνο έντιμο τρόπο της επανασύνταξης του ψηφοδελτίου. Διότι εδώ, τίθεται ζήτημα ύπουλης προσπάθειας υφαρπαγής της απόφασης της μειοψηφίας της Βουλής και σας λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ επ' αυτού του διλήμματος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να τοποθετηθεί. Το ψευδεπίγραφο δίλημμα που μας θέτει αυτό το ψηφοδέλτιο εμείς δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε στο σύνολο του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

    Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά. «Το να στηθεί μια κάλπη, είναι η επιτομή ότι θέλετε να στερήσετε το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Επομένως το άρθρο 60 εσείς θέλετε να παραβιαστεί αν επιμείνετε στη μια κάλπη. Τηρείται απολύτως το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», είπε. Εξάλλου, ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι η ΝΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή της από την ψηφοφορία. «Υπάρχει ταραχή στα κόμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί. Βλέπετε σκοπιμότητα σε αυτό; Καλό θα ήταν να μην κόβουμε και ράβουμε τις απόψεις ανάλογα με την περίσταση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και έθεσε προς την πτέρυγα της ΝΔ το ερώτημα: «Να έχετε εσείς αυτή τη θέση σήμερα που ψηφίσατε με εκείνο το ψηφοδέλτιο στην περίπτωση Παπαντωνίου;».

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Μαντάς, χαρακτήρισε «φάρσα» το επιχείρημα του κ. Δένδια για την μία κάλπη και έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα αφού η διαδικασία που προτείνει η ΝΔ "δεν πατάει πουθενά".

    Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. «Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της NOVARTIS και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο» σημείωσε.

    Την συμφωνία της ΧΑ να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης. «Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα» αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το «όχι», λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το «ναι» στην παραπομπή τί σημαίνει;

    Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και κατέληξε ότι «Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν "η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια"» είπε χαρακτηριστικά προς την πτέρυγα της ΝΔ.

    «Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η ΝΔ δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

  • 11:07

    Υπόμνημά ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Novartis, κατέθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου υπογραμμίζει ότι η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί “προστατευόμενοι” ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας.