Μαξίμου για ονομασία ΠΓΔΜ: Υπομονή μέχρι την Σύνοδο του Ιουνίου

 
"Φρενάρει το Μαξίμου τις πληροφορίες και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι  προ των πυλών:Ορισμένοι βιάζονται να πουν "χοπ"

Ενημερώθηκε: 28/05/18 - 16:32

"Φρενάρει το Μαξίμου τις πληροφορίες και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι προ των πυλών.

Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε στο ΑΠΕ ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας το Μαξίμου, με βάση τα όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, "μαζεύει" τις προσδοκίες σε όσους θέλουν να «κλείσουν» ή να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και "πετάει το γάντι" για λύση κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», αναφέρει το non paper του Μαξίμου.

Σκοπιανό -Κοτζιάς: «Εμείς τελειώσαμε, ο λόγος στους πρωθυπουργούς»

Νωρίτερα, όλα έδειχνα ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν κοντά στο θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία»,τόνιζε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ικανοποίηση και από Μογκερίνι

Νωρίτερα επίσης, την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.