Ταϊλάνδη: "Δεν σταματήσαμε λεπτό να σκάβουμε για να βγούμε σε ασφαλές μέρος"

 
Ταϊλάνδη: "Δεν σταματήσαμε λεπτό να σκάβουμε για να βγούμε σε ασφαλές μέρος"

Ενημερώθηκε: 18/07/18 - 16:21

"Προσπαθήσαμε να βγούμε από το σπήλαιο σκάβοντας", είπαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν. "Σκάβαμε με βάρδιες, ένας - ένας και στα διαλείμματα πίναμε νερό", είπαν τα παιδιά και πρόσθεσαν: "Δεν σταματήσαμε λεπτό να σκάβουμε για να βγούμε σε ασφαλές μέρος".

boys

Οταν πεινούσατε τί σκεφτόσασταν, ρώτησαν τα παιδιά οι δημοσιογράφοι. Ενα παιδί απάντησε "τηγανητό ρύζι.

Στην ερώτηση γιατί μπήκαν στο σπήλαιο τα αγόρια απάντησαν: "Ολοι συμφωνήσαμε να μπούμε στο σπήλαιο. Δεν είχαμε ξαναμπεί σε σπήλαιο". Μετά είδαν το νερό να εισέρχεται και σκέφτηκαν να αποχωρήσουν. "Ξέραμε ότι έχουμε εγκλωβιστεί όταν γυρνούσαμε για να βγούμε απο το σπήλαιο. Χρειάστηκε να βραχούμε, να κολυμπήσουμε. Ολοι ξέρουμε κολύμπι. Δεν ήταν αλήθεια ότι δεν ξέραμε κολύμπι. Μετά το ποδόσφαιρο κάνουμε κολύμπι".

boy

"Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο μπορούσε να ανέβει η στάθμη του νερού. Κάποιος φώναξε. "Χαθήκαμε"". Οταν καταλάβαν ότι είχαν εγκλωβιστεί ένα παιδί είπε ότι σκέφτηκε τη μητέρα του.

"Δεν υπήρχε ανταγωνισμός για το ποιός θα βγει πρώτος από το σπήλαιο", είπαν τα παιδιά απαντώντας στην ερώτηση "ποιός αποφάσισε για το ποιός θα βγει πρώτος από το σπήλαιο". Τα παιδιά ήταν εξίσου δυνατά, επισήμανε ένας από τους θεράποντες γιατρούς τους. "Κανείς δεν βιαζόταν να βγει πρώτος απο το σπήλαιο επειδή είμαστε μία ομάδα, ο ένας πολύ κοντά στον άλλο".

Στους γονείς σας τί θα πείτε, ρώτησε άλλος δημοσιογράφος.

"Θέλω να ζητήσω συγνώμη", απάντησαν όλα τα παιδιά. Πολλά είπαν ότι δεν είχαν πει στους γονείς τους ότι θα πήγαιναν στο σπήλαιο, αλλά ότι θα έκαναν προπόνηση. Ενα παιδί είπε ότι είχε πει στους γονείς του ότι θα πήγαινε σε άλλο σπήλαιο. Αλλο παιδί είπε ότι φοβάται ότι ο μπαμπάς του θα τον τιμωρήσει.

Θα θέλατε να επιστρέψετε στο σπήλαιο, ρώτησε δημοσιογράφος. Ισως απάντησαν τα παιδιά με οδηγό. Ενα παιδί είπε ότι δεν θα επέστρεφε στο σπήλαιο. Αλλο παιδί είπε ότι ανησυχούσε γιατί δεν έκανε τα μαθήματα του όσο βρισκόταν εγκλωβισμένο στο σπήλαιο.

Σύμφωνα με τον προπονητή τους, τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ταϊλάνδη

Νωρίτερα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου που πρόσφατα διασώθηκαν από ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας ς, στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τα αγόρια, ηλικίας 11 με 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους, απεγκλωβίστηκαν χάρις σε μια επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν εθελοντές και σπηλαιοδύτες όχι μόνο από την Ταϊλάνδη αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο απόλυτο σκοτάδι στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη για 18 μέρες.

Θα μιλήσουν για πρώτη φορά

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν τα αγόρια μαζί με τον προπονητή τους. Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο χώρος που θα διεξαχθεί η συνέντευξη Τύπου έχει διακοσμηθεί ώστε να μοιάζει με γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού και τα 12 αγόρια ανήκουν στην ίδια ομάδα και μοιράζονται την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης, στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που θα φιλτράρουν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προστατεύοντας τα παιδιά και διασφαλίζοντας την ψυχική τους ηρεμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη συνέντευξη Τύπου, θα απαγορευτεί σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να προσεγγίσουν ξανά με οποιονδηποτε τρόπο να παιδιά.

Ο εγκλωβισμός

Τα μέλη της ομάδας των «Αγριόχοιρων» μπήκαν στην σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο μιας χαλαρωτικής εκδρομής, μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, η κατρρακτώδης βροχή που άρχισε σύντομα να πέφτει τους εγκλώβισε, αποκλείοντας την οδό διαφυγής τους και αναγκάζοντάς τα να προχωρήσουν στα ενδότερα της σπηλιάς.

Εκεί ανακαλύφθηκαν τα παιδιά δέκα μέρες αργότερα, αδύναμα, πεινασμένα αλλά ακόμα ζωντανά.

Η περίπλοκη επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε τρεις μέρες, με μια διεθνή ομάδα δυτών να διασωστών να καταφέρνει τελικά να βγάλει ένα ένα τα αγόρια από τη σπηλιά, χρησιμοποιώντας καταδυτικό εξοπλισμό και ένα σύστημα τροχαλιών.

Πηγή: Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ