Υπό διάλυση η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων - Σχέδιο αποστασίας, με υποκινητή τον Μητσοτάκη, καταγγέλλει ο Β. Λεβέντης

 
Υπό διάλυση η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων - Σχέδιο αποστασίας, με υποκινητή τον Μητσοτάκη, καταγγέλλει ο Β. Λεβέντης

Ενημερώθηκε: 26/09/18 - 10:09

Σχέδιο αποστασίας εξυφαίνεται σε βάρος της Ένωσης Κεντρώων, καταγγέλλει ο Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή τη δήλωση του βουλευτή Αριστείδη Φωκά ότι πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως πίσω από την προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ένωσης Κεντρώων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θέλει πεντακομματική Βουλή ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Λεβέντης είπε πως όσοι εγκαταλείπουν την Ένωση Κεντρώων δεν θα εκλεγούν ξανά βουλευτές.

Γιάννη Σαρίδη

Όσον αφορά τον βουλευτή , που ενδέχεται να αποχωρήσει σύντομα από την παράταξη, ο κ. Λεβέντης είπε ότι τον έχει καλέσει να ζητήσει συγγνώμη επειδή εξύβρισε τον συνάδελφό του Δημήτρη Καβαδέλλα. Αυτός όμως, όπως είπε είπε ο κ. Λεβέντης, προτίμησε να στείλει τελεσίγραφα.

Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι το κόμμα του θα μπει οπωσδήποτε στη Βουλή με 18 βουλευτές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η «αποστασία» ενισχύει την παράταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι τώρα είμαι πρόεδρος του 4%, σε τρεις με τέσσερις μήνες θα είμαι στο 12%», είπε.

Αν και ο Ι. Σαρίδης ανεξαρτητοποιηθεί, η Ένωση Κεντρώων μένει με τέσσερις βουλευτές βουλευτές κ.κ. Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Δημήτρη Καβαδέλλα, Αναστάσιο Μεγαλομύστακα. Πέφτει κάτω από το φράγμα των πέντε βουλευτών, το όριο που ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος το οποίο έχει εκλεγεί στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

"1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας".

Αν συνεπώς η Ένωση Κεντρώων μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, το κόμμα χάνει τα γραφεία του στην Βουλή, τους μετακλητούς υπαλλήλους και πιθανότατα την μια θέση αντιπροέδρου του κοινοβουλίου που καταλαμβάνει ο κ. Μάριος Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως η Ενωση Κεντρώων μπήκε στην Βουλή με εννέα βουλευτές και έχουν ήδη αποχωρήσει ο Γιώργος Καρράς ο οποίος εντάχθηκε στην συνέχεια στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιώργος Κατσιαντώνης που πήγε στην ΝΔ.