Σύνδεση του καρτέλ κοκαΐνης με τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή διερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

 
Σύνδεση του καρτέλ κοκαΐνης με τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή διερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Ενημερώθηκε: 19/11/18 - 09:52

Τους πιθανούς συνεργάτες αλλά και τα μεγάλα «κεφάλια» που μπορεί να κρύβονται πίσω από το διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχαν και δύο Έλληνες επιχειρηματίες, αναζητούν οι διωκτικές Αρχές τόσο στη χώρα μας όσο σε Εκουαδόρ και Αυστραλία.

Η είδηση της σύλληψης του 42χρονου Α.Λ., γιου γνωστής αστρολόγου, αλλά και ενός 63χρονου εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων έσκασε σαν βόμβα.

Αστυνομικοί, έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Εκουαδόρ, πέρασαν χειροπέδες σε εννέα άτομα. Εξι συνελήφθησαν στη χώρα της Νότιας Αμερικής και τρεις σε προάστια της Αθήνας.

Ολοι τους κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε δρομολογήσει τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Οι αστυνομικοί της Δημοκρατίας του Ισημερινού εντόπισαν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος 382 κιλά άσπρης σκόνης και συνέλαβαν τα άτομα που τη μετάφεραν στους χώρους του πλεούμενου.

Πώς όμως στην υπόθεση που πήρε σάρκα και οστά στην άλλη πλευρά του πλανήτη εμπλέκονταν δύο Ελληνες και ένας Αλβανός που διαμένει μόνιμα στη χώρα μας;

Στις ελληνικές Αρχές αλλά και στην αμερικάνική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) είχαν φτάσει πληροφορίες για μια μεγάλη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών από μέρα σε μέρα.

Έτσι, στήθηκε ένα ολόκληρο δίκτυο με μυστικούς αστυνομικούς, ορισμένοι από τους οποίους βρέθηκαν και στη χώρα της Νότιας Αμερικής για να συνεργαστούν με τους εκεί συναδέλφους τους.

«Τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο έως και την ημέρα της σύλληψής τους (14 Νοεμβρίου 2018), άπαντες οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση, ιεραρχικώς δομημένη και με διαρκή δράση σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους από την προμήθεια στο Εκουαδόρ και διά θαλάσσης μεταφορά προς περαιτέρω διακίνηση στην Αυστραλία σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, διευθυνόμενη και κατευθυνόμενη, όσον αφορά στο εν Ελλάδι σκέλος της υπό τους Β.Σ. και Η.Π., με άμεσο συνεργάτη αυτών τον Α.Λ., επιφορτισμένο με τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών των διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς», αναφέρεται στη δικογραφία που συνέταξε το τμήμα της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ενώ στη συνέχεια αναλύονται και οι αρμοδιότητες των κατηγορουμένων:

«Οι Β.Σ. (έμπορος αυτοκινήτων) και Η.Π. (41χρονος Αλβανός) σχεδίασαν, οργάνωσαν, χρηματοδότησαν και μεθόδευσαν τη διά θαλάσσης μεταφορά από το Εκουαδόρ με ιστιοπλοϊκό σκάφος (“Sunset”) μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης με άμεσο συνεργό τους στο εγχείρημά τους τον Α.Λ. (γιος της αστρολόγου – επιχειρηματίας) και περί τα μέσα Οκτωβρίου προέβησαν στις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας του προαναφερόμενου πλου».

Το ταξίδι στον Ισημερινό και το… κακάο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, ο γιος της γνωστής αστρολόγου ταξίδεψε προ ολίγων ημερών στη Δημοκρατία του Ισημερινού, όπου παρέμεινε για τέσσερις μέρες, ούτως ώστε να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να επιθεωρήσει το σκάφος που θα μετέφερε τα ναρκωτικά.

Ο έμπορος αυτοκινήτων και ο Αλβανός συνεργός του φέρεται να έδωσαν 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά και τη μεταφορά της ακριβής ναρκωτικής ουσίας. Από την πώληση των 382 κιλών στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν 11 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να κρύβονται κι άλλα άτομα πίσω από τους τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί τόσο ο έμπορος αυτοκινήτων όσο και ο Αλβανός συνεργός του δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια για να στήσουν ένα τόσο μεγάλο κόλπο. Ετσι, δεν αποκλείεται ο χρηματοδότης του 1,5 εκατ. ευρώ να είναι ακόμα άγνωστος και οι τρεις κατηγορούμενοι να λειτούργησαν ως «μπροστινοί».

Η αποκάλυψη όμως για τον τελικό προορισμό της κοκαΐνης έχει κάνει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να στρέψουν τις έρευνές τους και προς την υπόθεση της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή, ο οποίος εκτελέστηκε πριν από λίγες μέρες έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα της Βούλας.

Κι αυτό γιατί ο ομογενής επιχειρηματίας είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τις αστυνομικές Αρχές της χώρας των καγκουρό για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ ήταν φίλος και με έναν εκ των τριών συλληφθέντων στην Ελλάδα.

Ο 63χρονος έμπορος αυτοκινήτων Β.Σ. και ο 41χρονος Αλβανός Η.Π. κατά τη διάρκεια των προανακριτικών τους απολογιών αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή.

Το ίδιο έκανε και ο γιος της γνωστής αστρολόγου, που φέρεται να υποστήριξε ότι συνεργαζόταν με τον 63χρονο και ταξίδεψε στο Εκουαδόρ στο πλαίσιο μιας δουλειάς για μεταφορά κακάο.

«Σε συνεργασία που έχω με τον Β.Σ. πήγα στο Εκουαδόρ προκειμένου να κανονίσω μια δουλειά για μεταφορά κακάο από το Εκουαδόρ. Οταν έφτασα εκεί, πήγα, είδα τις φυτείες του κακάο, γνώρισα τους ανθρώπους της εταιρείας με κακάο και μίλησα μαζί τους για νόμιμη και καθαρή δουλειά. Μια μέρα πριν φύγω, οι συνεργάτες μου που με είχαν παραλάβει εκεί μου είπαν ότι ήθελαν να δω και να φωτογραφίσω ένα σκάφος και να δώσω τις φωτογραφίες σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα. Κι αν έχω να υποδείξω στον Αλβανό κάποιον σκίπερ, και εν συνεχεία μου ζήτησαν αν έχω «άκρη» να πάω στη δικηγόρο μου και να τους φτιάξω ελληνικά χαρτιά», φέρεται να είπε στην απολογία του ο Α.Λ. και πρόσθεσε:

«Αφού ανέβηκα στο σκάφος και το φωτογράφισα, έφυγα χωρίς να μου φαίνεται μέχρι στιγμής κάτι παράνομο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αυτοί από το Εκουαδόρ με πίεζαν για να τους κανονίσω τα χαρτιά που μου ζήτησαν. Περισσότερο ασχολήθηκα με τα χαρτιά τους με δικηγόρο. Επειδή κατάλαβα ότι με το σκάφος δεν ήθελαν να μεταφέρουν κακάο, αλλά μάλλον ναρκωτικά, άρχισα να απομακρύνομαι. Πολλές φορές με απείλησαν, λέγοντας ότι τους κοροϊδεύω. Λόγω αυτού έκανα πίσω με το κακάο. Ακόμη, ο Β.Σ. μου είπε να απομακρυνθώ από αυτούς, γιατί αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Επίσης, ουδεμία οικονομική συναλλαγή είχα μαζί τους και ποτέ δεν είδα ναρκωτικά στο Εκουαδόρ. Τον Β.Σ. εγώ τον ενημέρωσα για το σκάφος και ίσως για τη δουλειά με το σκάφος να ήξερε κάτι παραπάνω από τον Η.Π.».

Οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος των τριών συλληφθέντων για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή: neaselida / Του Θανάση Γερασιμίδη