Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι σύντομα η Ελλάδα θα εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο

 
Handelsblatt: Σύντομα η έκδοση του νέου 10ετούς από την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 26/02/19 - 18:20

Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου από το 2010, μέσα στο άμεσο διάστημα, φέρεται να εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κίνηση αυτή στις διεθνείς αγορές αναμένεται να είναι η πρώτη μετά την τελευταία έξοδο με 5ετές ομόλογο που έγινε στα τέλη του Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση, την η οποία η εφημερίδα εκτιμά ότι θα ήταν μία «πολιτική επιτυχία» της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Μια επιτυχής έξοδος στις αγορές θα συνιστούσε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να τον ωφελήσει ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Η τελευταία έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010, παρατηρεί το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας: «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Το κουπόνι ήταν 6,37%. Παρά τη μείωση της ονομαστικής αξίας έκτοτε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί».

επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ύψους ενός δισεκατομμυρίου, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου εφόσον υλοποιηθούν προηγουμένως τα σχετικά προαπαιτούμενα που αφορούν την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. «Και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Μπορεί η χώρα να μην χρειάζεται στην παρούσα φάση φρέσκο χρήμα. Χάρη σε ένα αποθεματικό ύψους 26,5 δις ευρώ οι ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντικό σε τακτά χρονικά διαστήματα η χώρα να δανείζεται από τις αγορές. Για ελληνικά δεδομένα οι όροι του δανεισμού είναι στην παρούσα φάση σχετικά ευνοϊκοί: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τη Δευτέρα στο 3,8% […] όταν στο απόγειο της κρίσης στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2012 βρισκόταν στο 39%. Παρότι η απόδοση έχει μειωθεί έκτοτε στο ένα δέκατο, οι επενδυτές συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle