Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Σκόπευε να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος ο σφαγέας - Παγκόσμιο σοκ από τα βίντεο της live μετάδοσης

 
Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Σκόπευε να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος ο σφαγέας - Παγκόσμιο σοκ από τα βίντεο της live μετάδοσης

Ενημερώθηκε: 15/03/19 - 14:31

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα από το βίντεο διάρκειας 17 λεπτών που δείχνει έναν άνδρα να εισβάλει σε ένα τζαμί και να σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του, στο μακελειό της Νέας Ζηλανδίας.

Η αστυνομία γνωρίζει ότι υπάρχει εξαιρετικά τρομακτικό υλικό σχετικά με το περιστατικό στο Christchurch που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Θα ζητούσαμε έντονα να μην μοιράζεται ο σύνδεσμος. Εργαζόμαστε για να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε υλικό.

μακελάρης (ένας εκ των δραστών) της Νέας Ζηλανδίας που σκόρπισε τον θάνατο

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ένας 28χρονος Αυστραλός με το όνομα Μπρέντον Τάραντ είναι ο σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 49 νεκροί και περίπου 20 τραυματίες από τις δύο επιθέσεις στα δύο τζαμιά.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΔΩ

Η Dailymail μεταδίδει δύο βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. και στο άλλο φαίνεται ένας άνδρας που βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Δείτε παρακάτω στον χάρτη τα σημεία των επιθέσεων:

Στο σημείο 1 έγινε η επίθεση στο τζαμί στο Αλ Νουρ
Στο σημείο 2 βρέθηκε μια βόμβα σε αυτοκίνητο στο Στρίκλαντ
Στο σημείο 3 έγινε η επίθεση στο τζαμί στο Λίνγουντ

Χάρτες Μακελειό

Ο δράστης

Ένας νεαρός λευκός άνδρας με εξτρεμιστική, εθνικιστική ιδεολογία , είναι ο βασικός δράστης της σφαγής, στην «η πιο σκοτεινή» ημέρα στην ιστορία της χώρας όπως την χαρακτήρισε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Ο 28χρονος με καταγωγή από την Αυστραλία και με το ψευδώνυμο "Brenton Tarrant" στα social media, εισέβαλε σε δύο τζαμιά του Κράιστσερτς βαριά οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ τους πιστούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί στα τεμένη για την πρωινή προσευχή.

Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, παραδέχτηκε τις πράξεις του και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον, αν τα κατάφερνε.

Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Ο 28χρονος είπε ότι έδρασε μόνος. Πριν τις πολύνεκρες επιθέσεις είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο επιτιθόταν εναντίον των μεταναστών ενώ ως κίνητρο για τις επιθέσεις ανέφερε τη « λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.