Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη Μεσόγειο - Τσαβούσογλου: Ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμα

 
Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη Μεσόγειο - Τσαβούσογλου: Ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμα

Ενημερώθηκε: 21/03/19 - 13:40

Και ενώ ο Ερντογάν, και με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία, έχει κλιμακώσει την προκλητική ρητορική έναντι και της χώρας μας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναγνωρίζει δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο εισπράττοντας τις ευχαριστίες του Μ. Τσαβούσογλου. Eπίσης παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Γ. Κατρούγκαλο το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα ΥΠΕξ για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΕΔΩ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει «μία περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου» για την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.

«Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο μεταξύ των λαών. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά η δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στόχος είναι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και βρίσκοντας τρόπους, να συζητούμε για την επίλυση των προβλημάτων».

«Εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα» τόνισε και συνέχισε:

«Στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές όμως ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

«Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μία φιλική ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα» υπογράμμισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και το Κυπριακό.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε την πρώτη άτυπη διερευνητική συζήτηση για το που βρίσκονται οι δύο πλευρές για το Κυπριακό. Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε και να επιλύσουμε τη διεθνή διάσταση του θέματος. Ο στόχος της επόμενης συνάντησης, δεν είναι να διαπραγματευτούμε σε αυτό το θέμα, αλλά να ακούσουμε τις ιδέες της άλλης πλευράς» σημείωσε.

Τσαβούσογλου: Κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους στόχους μας δηλαδή να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ μας», είπε

«Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα», σημείωσε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής μειονότητας αλλά και των υδρογονανθράκων.

«Το θέμα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι κάτι που συζητήθηκε. Φυσικά όπως γίνεται πάντα όταν συντανιόμαστε συζητάμε και θέματα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι και πως θα διαπραγματευθούμε, θα συνομιλήσουμε στην Κύπρο. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις και συζητήσαμε το θέμα και σήμερα το πρωί. Κατά την προσεχή περίοδο συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω κι εγώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια λύση που να την αποδεχθούν και οι δύο πλευρές. Συζητήσαμε και για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε. Κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», σημείωσε.