ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35

 
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35

Ενημερώθηκε: 04/05/19 - 01:59

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει", είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπενθύμισε ότι αν η Άγκυρα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα, οι ΗΠΑ δεν θα της παραδώσουν τα μαχητικά.

Τα “παραμύθια” για τους S-400 και τα F-35: Αυτή είναι η τελευταία θέση του Πενταγώνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, κατασκευάζοντας για παράδειγμα εξαρτήματα για το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα σήμαινε ότι τα εξαρτήματα αυτά θα έπρεπε να κατασκευαστούν από άλλες εταιρείες.

"Αν η Τουρκία κρίνει ότι οι S-400 είναι η απόφαση που θέλει να πάρει, τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε την παραγωγή εκτός Τουρκίας", εξήγησε ο Σάναχαν, αποκαλύπτοντας ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει πολλές φορές την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ του ρωσικού συστήματος και των F-35. Δύο μαχητικά αεροσκάφη παραδόθηκαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2018, όμως παραμένουν στις ΗΠΑ - επισήμως για να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι.

1

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κύπρο και προκάλεσε την οργισμένη αποχώρηση της Τουρκίας

Την ώρα που η Τουρκία έχει στείλει το γεωτρύπανο «Πορθητής» και το ερευνητικό σκάφος Barbaros για παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μια απόφαση - ράπισμα του ΝΑΤΟ, που κάλεσε την Κύπρο σε τελετή της Συμμαχίας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση και την αποχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αποχώρησε από την τελετή αλλαγής διοίκησης του ΝΑΤΟ η Τουρκία, με αφορμή τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κύπρου, στην τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Εισβολή του τουρκικού Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία.

Όπως αναφέρει το Anadolu, η Άγκυρα είχε ενημερώσει από την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή εάν δεν αποσυρθεί η πρόσκληση (την οποία χαρακτήρισε «απερίσκεπτη πράξη») προς την Ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, από ότι φαίνεται το αίτημα αυτό... αγνοήθηκε, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και την αποχώρηση της Τουρκίας.

Οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν επίσης τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση, πρόσθεσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Γεωτρύπανο στην Κύπρο και “τσαμπουκάδες” στο Αιγαίο! Τι ανησυχεί ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: