"Παράθυρο" για πάνω από 4 τηλεοπτικές άδειες αφήνει η κυβέρνηση

 
Νέα μελέτη για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών παραγγέλνει η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 26/07/16 - 20:19

Παράθυρο για ενδεχόμενη αύξηση των τηλεοπτικών αδειών σε περισσότερες από 4 αφήνει η νέα παραγγελία "οριστικής εμπειρογνωμοσύνης" της κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η ΓΓΕΕ πάντως πριν από λίγο (απόγευμα Τρίτης) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε 4 και πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

«την εκπόνηση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης, σχετικά με το αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενόψει του διαγωνισμού, που διενεργείται, σε εφαρμογή του ν. 4339/2015»

Σε κάθε περίπτωση, η διάψευση της κυβέρνησης δεν απαντάει στα ερωτηματικά που γεννά η κίνησή της μέσω του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά να ζητήσει .

Για την μελέτη εγκρίνεται κονδύλι 20.000 ευρώ ενώ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που δημοσιεύτηκε στη Διάυγεια αναφέρεται: «Εγκρίνουμε τα από 25/02/2016, 29/02/2016 και 31/03/2016, καθώς και τα υπ' αριθμ. 20/16-06-2016, 21/07-07-2016 και 24/14-07-2016 πρακτικά της Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων Διαγωνισμών και Απευθείας Ανάθεσης Προμηθειών Ειδών, Υλικών, Υπηρεσιών και Μελετών της Γ.Γ.Ε.Ε. και αναθέτουμε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Florence School of Regulation – Communications and Media, με έδρα Convento di San Domenico, Via delle Fontanelle 19, 50014 San Domenico di Fiesole, Italy και F.C.: 800.204.104.88, την εκπόνηση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης, σχετικά με το αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενόψει του διαγωνισμού, που διενεργείται, σε εφαρμογή του ν. 4339/2015. Η συνολική δαπάνη για την παροχή της προαναφερόμενης οριστικής εμπειρογνωμοσύνης από το ανωτέρω ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα δε δύναται να υπερβεί το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€). Οι υπόλοιποι όροι θα καθορισθούν στη σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της Υπηρεσίας μας και του Αναδόχου».

Η παραγγελία της νέας μελέτης έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των υποψηφίων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για πανελλαδική τηλεοπτική άδεια.

Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τους υποψήφιους είναι: αν η "οριστική εμπειρογνωμοσύνη" (σ.σ. με υπογράμμιση στο οριστική) αποτελέσει το "παράθυρο" για τη χορήγηση και επιπλέον αδείας και το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να "τραβήξει" σε χρόνο και να μην ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου οπότε και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ξεκινούσαν οι δημοπρασίες για τις άδειες.

Εξάλλου, η αρμόδια επιτροπή διέκοψε την ενημέρωση που ξεκίνησε την Δευτέρα στους εκπροσώπους των καναλιών, για το πώς θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική δημοπρασία, μεταθέτοντας χρονικά την ενημέρωση αυτή μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης και των προδικαστικών προσφυγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

ΕΔΩ.

Διαβάστε την απόφαση για την παραγγελία νέας μελέτης για τις τηλεοπτικές άδειες

ΓΓΕΕ: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε τέσσερις, και αυτό δεν αλλάζει

Για νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του νόμου 4339/2015, κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφορικά με την παραλαβή της οριστικής μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, η οποία αναρτήθηκε την Δευτέρα στη Διαύγεια τηρώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες σχετικά με τον κανονισμό προμηθειών δημοσίου.

«Ας μην επιχαίρουν λοιπόν όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα», αναφέρει η ΓΓΕΕ. Τέλος, σημειώνει ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του νόμου 4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.