«Ανίσχυρη Τουρκία-Ισχυρή Ελλαδα»-Το μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ

 
«Ανίσχυρη Τουρκία-Ισχυρή Ελλαδα»-Το μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Ενημερώθηκε: 16/06/19 - 21:42

Για «ανίσχυρη Τουρκία» και «ισχυρή Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του δήλωση, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ,, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

κυπριακή ΑΟΖ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν έχει προβεί σε γεωτρήσεις στην.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό της απόλυτης ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», δήλωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, έξω από το Μαξίμου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βασικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης, που είχε ξεκινήσει στις 17:30, ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών, σε σχέση με την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι «η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επεσήμανε ότι «συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».

Στη Λευκωσία, σε γραπτή δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφέρεται ότι «στην διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου».

Διαψεύδουν μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο

Στο μεταξύ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσιύματα ιστοσελίδων για μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘'ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.