«Αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο» - Μια φωτογραφία που συγκλονίζει

 
«Αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο» - Μια φωτογραφία που συγκλονίζει

Ενημερώθηκε: 26/06/19 - 08:44

Μια (ακόμη) συγκλονιστική φωτογραφία που αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα της μετανάστευσης κάνει το γύρο του διαδικτύου

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δείχνει τον 26χρονο Οσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ, από το Ελ Σαλβαδόρ, να κείτεται νεκρός στην όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, από την πλευρά του Μεξικού. Δίπλα του, το άψυχο κορμάκι της 23 μηνών κόρης του, Βαλέρια, που τον έχει αγκαλιάσει με το ένα χεράκι της. Το χέρι της μικρής Βαλέρια είναι περασμένο μέσα από τη μπλούζα του μπαμπά της, τον οποίο κρατούσε από τους ώμους προφανώς για να καταφέρουν να διασχίσουν το ποτάμι.

Σύμφωνα με την Τζούλια λε Ντούκ, ρεπόρτερ της εφημερίδας La Jornada, ο Μαρτίνεζ έφτασε στο Ματαμόρος (μεξικάνικη πόλη κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε) την Κυριακή, ελπίζοντας να αναζητήσει άσυλο με τη σύζυγό του, Βανέσα Αβαλος, και την κόρη τους, από τις αμερικανικές αρχές.

Συγκλονιστική περιγραφή: Πώς χάθηκαν…

Οταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πάρει και εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να κολυμπήσει και να περάσει το εμπόδιο του ποταμού, αναφέρει η Ντούκ, επικαλούμενη την κατάθεση της συζύγου του στην αστυνομία, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό συμβάν.

«Πέρασε πρώτος με τη μικρή κόρη του, την οποία άφησε στην αμερικανική όχθη. Στη συνέχεια, επέστρεψε για να πάρει τη γυναίκα του, αλλά το κορίτσι έπεσε στο νερό και τον ακολούθησε. Ο Μαρτίνεζ προσπάθησε να τη σώσει αλλά παρασύρθηκαν και οι δύο από το ρεύμα», είπε η Ντούκ.

Η εικόνα -που κυριολεκτικά αποτελεί γροθιά στο στομάχι- απαθανατίστηκε από την δημοσιογράφο Χούλια Λε Ντουθ και κυκλοφόρησε με την τοπική εφημερίδα, Λα Χορνάδα.

Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία μόνο 24ωρα οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, δύο βρεφών και ενός νηπίου, που αποδόθηκαν στην ακραία καλοκαιρινή ζέστη, μεσούσης της ραγδαίας αύξησης των ροών μεταναστών και αιτούντων που περνούν τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ.

Σύγκριση με τον Αϊλάν

Αϊλάν

Οι μεξικανικές εφημερίδες συγκρίνουν τη φωτογραφία του Ραμίρεζ και της κορούλας του με εκείνη του τρίχρονου Κούρδου , το άψυχο κορμί του οποίου είχε ξεβραστεί σε παραλία της Κω.