Αντίθετη η Αθήνα σε πενταμερή τύπου Κράν Μοντανά γιά το Κυπριακό

 
Αντίθετη η Αθήνα σε πενταμερή τύπου Κράν Μοντανά γιά το Κυπριακό

Ενημερώθηκε: 30/07/19 - 01:56

Αθήνα και Λευκωσία δεν φαίνεται να κινούνται στις ίδιες απολύτως γραμμές για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και την διαχείριση του Κυπριακού. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η εβδομάδα που προηγήθηκε της επισκέψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία» «τό ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του θεωρεί ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό την διακοπή των παρανόμων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή πλευρά προσεγγίζει το όλον ζήτημα με κάποια χαλαρότητα».

Ό κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ερωτηθείς σχετικώς υπεστήριξε πως η διακοπή των παρανόμων γεωτρήσεων δεν είναι προϋπόθεσις αλλά απλή λογική. Μόνον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την ημέρα της μαύρης επετείου της εισβολής, επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ομιλώντας σε εκδήλωση μνήμης ανεκοίνωσε πως η Λευκωσία αποδέχεται κατ’ αρχήν την ιδέα για την σύγκληση ατύπου πενταμερούς διασκέψεως τύπου Κράν Μοντανά για την επίλυση του Κυπριακού, με την συμμετοχή Ελλάδος, Κύπρου, Τουρκίας, Ψευδοκράτους και ΟΗΕ.

Ωστόσο -σημειώνει η ΕΣΤΙΑ- η απόφασις αυτή δεν είχε τεθεί προηγουμένως σε διαβούλευση με την ελληνική Κυβέρνηση, στην οποία δεν αρέσουν γενικώς οι αιφνιδιασμοί. Πέραν αυτών δεν είναι καθαρό εάν μια νέα διάσκεψις θα αρχίσει από εκεϊ που έκλεισε η διάσκεψις στο Κράν Μοντανά, με την Έλλάδα, δια του Νίκου Κοτζια, να εχει επιβάλει να τεθούν πρώτον σε συζήτηση η άναθεώρησις των συνθηκών Εγγυήσεων και η άποχώρησις των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Λευκωσία και όπως έλεγε στους συνεργάτες του λίγο πριν από την αναχώρηση, «κατεβαίνω για να ακούσω». Παρά ταύτα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στους οποίους η «Εστία» έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την πενταμερή, σχολίαζαν πως «ο Πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν».

Οι Τούρκοι ήδη χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα τους παρανόμους μετανάστες που αποστέλλουν στα Κατεχόμενα, για να δημιουργηθεί με ευθύνη της Λευκωσίας και όχι δική τους ένα σκληρό σύνορο στην πράσινη γραμμή, που θα οδηγήσει στην σύσταση δύο συνιστώντων κρατών. Κινούνται ύπουλα, ώστε η διαπραγμάτευσις γιά ένα σχέδιο Ανάν να διεξαχθεί υπό μια νέα πραγματικότητα στο νησί, την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να επικυρώσουν.

Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εξαιρετικός διστακτικός για να λάβει μέρος σε μία πενταμερή που συζητήθηκε ερήμην της Αθήνας.

Σύμφωνα με την «Εστία» στην ιδια στρατηγική εντάσσεται το σχέδιο τους για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων γενικώς. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η Ελλάς και η Κύπρος πρέπει να παίξουν το παιγνίδι των Τούρκων.

Το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται ιδιαιτέρως να διαπραγματευθεί και την νέα πολυετή άμυντική συμφωνία γιά τις άμερικανικές βάσεις στην Έλλάδα.

Όπως πληροφορείται η «Εστία», θα προτιμήσει τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις, για ένα μόνον έτος, και έπειτα με άνεση χρόνου θα διαπραγματευθεί μια μεγάλη πολυετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την σύμμαχο χώρα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έστια»