Ο Ερντογάν «αδειάζει» τον Τραμπ, περιμένοντας τον Πούτιν! Δηλώνει ότι θα ενεργοποιήσει τους S-400

 
Ο Ερντογάν «αδειάζει» τον Τραμπ, περιμένοντας τον Πούτιν! Δηλώνει ότι θα ενεργοποιήσει τους S-400

Ενημερώθηκε: 15/11/19 - 21:43

Μόλις επέστρεψε στην Τουρκία, από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και όχι αυτό που προσπάθησε να περάσει στον Τραμπ και τους αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συνομίλησε. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για τους S-400 και ότι το σύστημα «θα τεθεί σε λειτουργία».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Τη δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT Haber, την έκανε για να ανακοινώσει την επίσκεψη του στην Τουρκία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα στο θέμα των S-400, ο Καλίν είπε ότι Τουρκία και ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν μηχανισμό για να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις έχει το ρωσικό σύστημα στα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35. Ο Καλίν δεν εξήγησε πάντως τι ακριβώς θα κάνουν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών για τον σκοπό αυτό. Είπε μόνο ότι οι S-400 θα τεθούν σε λειτουργία, αλλά δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Καλίν, ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream και τη συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για την αποχώρηση των Κούρδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο της Συρίας.

Στις ΗΠΑ μιλούν πάλι για κυρώσεις στην Τουρκία

Και ενώ στην Τουρκία ετοιμάζονται να υποδεχτούν πάλι τον Πούτιν, την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, γερουσιαστές ανοίγουν πάλι θέμα κυρώσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Τουρκία έχει λίγες μόνο εβδομάδες διορία για να αλλάξει πορεία και στη βόρεια Συρία και στο θέμα της ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, δήλωσαν στο αμερικανικό πρακτορείο γερουσιαστές που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Βέβαια, οι δηλώσεις Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν στο ενδεχόμενο επιβολής οποιονδήποτε κυρώσεων στην Τουρκία. Και αυτό γιατί ο αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τον Ερντογάν, για καθαρά προσωπικούς και πιθανόν και για επιχειρηματικούς λόγους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από όσα κατήγγειλε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ απέτυχε να αποσπάσει το οποιονδήποτε κέρδος για τις ΗΠΑ στις στυνομιλίες με τον Ερντογάν. Και όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, ο Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία, επέμεινε ότι δεν υπήρχε τρόπος να εγκαταλείψει η κυβέρνησή του τους S-400, τους οποίους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «ένα απαράδεκτο κίνδυνο» εάν εγκατασταθούν στην Τουρκία μαζί με τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός φίλοςτου προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος υπήρξε συνομιλητής Τούρκων αξιωματούχων, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει “εβδομάδες και όχι μήνες” για να απαλλαγεί από τους S-400 και να τερματίσει τις εχθροπραξίες εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Διαφορετικά, είπε, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Να θυμίσουμε ότι γερουσιαστής Γκράχαμ, είναι αυτός που μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν έτρεξε στη Γερουσία για να σταματήσει την προσπάθεια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας!

Μπορεί, λοιπόν, να τον πιστέψει κάποιος ότι εννοεί αυτά που λέει για κυρώσεις στην Τουρκία;