Αποκαλύψεις για τη ληστεία με ομηρία στην τράπεζα των Αμπελοκήπων

 
Αποκαλύψεις για τη ληστεία με ομηρία στην τράπεζα των Αμπελοκήπων

Ενημερώθηκε: 10/08/16 - 11:51

Στη Διεύθυνση Ασφαλείας και όχι στην Αντιτρομοκρατική ανατέθηκε η έρευνα για τη χτεσινή ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς επί της λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελοκήπους, παρά την αρχική υποψία πως ενδεχομένως να έγινε από ανθρώπους που κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να διερρυνήσει η Ασφάλεια. Η ταυτότητα των δραστών και γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο υποκατάστημα σε συνδυασμό με τη λεία που αποκόμισαν.

Αστυνομικες πηγές λένε πως «το τρομοκρατικό σενάριο δεν φαίνεται πολύ ισχυρό».

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, «μια τόσο οργανωμένη και στοχευμένη επιχείρηση, υψηλού ρίσκου, τεράστιας διάρκειας, με ομηρία και χρησιμοποίηση όλων αυτών των εργαλείων δεν είναι το πλέον πιθανό να οργανώθηκε από αυτόν τον χώρο».

Σημειώνεται ότι οι δράστες, που φέρεται να μιλούσαν σπαστά ελληνικά, χρησιμοποίησαν σύγχρονα εργαλεία διάρρηξης και συσκευές οξυγονοκόλλησης, τα οποία χρησιμοποίησαν για να ανοίξουν τις θυρίδες προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι μάσκες σιλικόνης που φορούσαν δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η σπάνια προεπιλογή των δραστών να μείνουν αρκετές ώρες εντός της τράπεζας.

Επισημαίνεται επίσης πως και η επιλογή της ώρας της ληστείας, λίγο πριν κλείσει η τράπεζα, μόνο τυχαία δεν ήταν. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα είχε υπόγειο με 22 θυρίδες (μια εκ των οποίων ανήκε στην τράπεζα και είχε μετάλλια) . Οπως λένε αστυνομικές πηγες «μόνο ποσοστό 10-15% των υποκαταστημάτων όλων των τραπεζών, έχουν πλέον τραπεζικές θυρίδες, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι τα κρούσματα να γίνονται στόχος των επιδρομέων οι θυρίδες». Συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο, με επιδρομές σε θυρίδες έχει γίνει δύο τρείς φορές, κυρίως σε μεταμεσονύκτια ριφιφί τραπεζών όπως το 1992 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην Καλλιρρόης, άλλο προ δέκα ετών στην Κηφισιά κ.λπ, οπότε οι δράστες είχαν περιθώρια χρόνου και ευχέρεια κινήσεων. Μέχρι τώρα σε ληστείες που είχαν οργανώσει αντιεξουσιαστές μόνοι τους ή σε συνεργασία με ποινικούς είχαν κύριο μέλημα να ληστέψουν την τράπεζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να φύγουν πριν την άφιξη των αστυνομικών, να μην πάρουν το ρίσκο να συλληφθούν. Και είχαν σύνθετο σχέδιο διαφυγής. Τώρα, σε αυτή τη ληστεία, έχουν συμβεί πολλά παράδοξα μαζί.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι αστυνομικοί αρχικά μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, δύο από τους δράστες οι οποίοι έβγαλαν όπλα και χωρίς περιστροφές ζήτησαν από τους υπαλλήλους της τράπεζας να μην ενεργοποιήσουν τα μπουτόν συναγερμού αλλά και να μην υπάρξει οποιαδήποτε τηλεφωνική συνομιλία μέσω κινητών. Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα.

Οι ληστές ζήτησαν στην συνέχεια από την διευθύντρια να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε -σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές- 60.000 ευρώ. Υστερα ζήτησαν από υπαλλήλους να τους οδηγήσουν στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή.

Οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν από τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι δράστες εκτιμάται ότι διέφυγαν με δυο μοτοσικλέτες προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Άλλωστε η επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας φέρεται να έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά το χτύπημα οι δράστες είχαν πολλές επιλογές στα δρομολόγια διαφυγής.