Θρίλερ με τη συντριβή του ουκρανκού αεροσκάφους στο Ιράν - Αρνείται κατάρριψη το Ιράν

 
Θρίλερ με τη συντριβή του ουκρανκού αεροσκάφους στο Ιράν  - Αρνείται κατάρριψη το Ιράν

Ενημερώθηκε: 10/01/20 - 09:22

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους την Τετάρτη κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Η συντριβή του αεροσκάφους, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες — συνολικά 176 άνθρωποι — έγινε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Οι ιρανικές αρχές εργάζονται βάσει της υπόθεσης ότι, όπως έχουν διαμηνύσει, το Μπόινγκ συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, η αντίπερα όχθη, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.

ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη, ισχυρίζονται πως έχουν πολύ ισχυρά στοιχεία, πως η πτήση Boeing χτυπήθηκε «κατά λάθος», όπως λένε, από πύραυλο, με το Ιράν να προβαίνει σε σειρά δηλώσεων και ενεργειών, προκειμένου να αποδείξει πως δεν ισχύει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές.

Μάλιστα, αργά τη νύχτα ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να ζητήσουν την συνδρομή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ουκρανίας, όπου τους κάλεσαν να στείλουν ειδικούς, που θα μετέχουν στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε να αποδείξουν πως δεν πρόκειται για χτύπημα από πύραυλο. Το Ιράν έστειλε αίτημα για να σταλθεί ειδικός από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) στις ΗΠΑ, αίτημα το οποίο μάλιστα έγινε δεκτό.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις, Τραμπ, Τριντό και Τζόνσον, πως είναι πεπεισμένοι ότι το αεροπλάνο έπεσε από πύραυλο του Ιράν, ανέφεραν πως όλα αυτά είναι εικασίες που ανήκουν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλί Ραμπιέϊ, στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Κατηγόρησε δε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Απαίτησε μάλιστα από τον Τριντό, να δώσει στο Ιράν ότι αποδείξεις ισχυρίζεται πως έχει, για την καταγγελία πως το αεροπλάνο έπεσε από πύραυλο και όχι από «τεχνικό πρόβλημα», όπως είπαν από την Τεχεράνη μόλις έγινε γνωστή η είδηση, κάτι που εκτιμούσαν αρχικά και ερευνητές από βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενώ αρχικά υπήρξε αναφορά για «μηχανική βλάβη», όπως υποστηρίζουν και οι Ιρανοί, στη συνέχεια δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση-θέση, ενώ διέρρευσε πως η ουκρανική κυβέρνηση δεχόταν εντονότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να «χρεώσει» στο Ιράν την πτώση του αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες.

έρχονται να ενισχυθούν από το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times

Στο μεταξύ, οι ισχυρισμοί των Τριντό, Τζόνσον και των ΗΠΑ (Πεντάγωνο, καθώς ο Τραμπ είπε πως έχει υποψίες, αλλά δεν είναι σίγουρος), , όπου στον ουρανό φαίνεται η έκρηξη στο αεροπλάνο. Το αμερικανικό μέσο φαίνεται πως επαλήθευσε την τοποθεσία του βίντεο, με την τελευταία γνωστή τοποθεσία του πομπού του αεροσκάφους που έπεσε στο Ιράν. Οπως αναφέρει, η πτήση των ουκρανικών αερογραμμών χτυπήθηκε, αλλά συνέχισε να πετάει για λίγα λεπτά προσπαθώντας να φτάσει πίσω στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, χωρίς να τα καταφέρει.

Μετά τα στοιχεία που αναφέρουν πως συνέλεξαν για την συντριβή του αεροσκάφους, η Βρετανία έδωσε ταξιδιωτική οδηγία στους κατοίκους της, να μην ταξιδεύουν στο Ιράν.

ΗΠΑ και Καναδάς στέλνουν αντιπροσώπους

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 ουκρανικής εταιρείας στο Ιράν και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο προχθές Τετάρτη.

Η Roscosmos μελετά τις εικόνες από τους δορυφόρους της

Σε μία προσπάθεια να φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos προσφέρθηκε να μελετήσει τις εικόνες που κατέγραψαν οι ρωσικοί δορυφόροι από το Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Η λογική των Ρώσων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι δορυφόροι θα έχουν καταγράψει τις πορείες όλων των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε.

Τζόνσον: Υπάρχουν αποδείξεις ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια. Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Τριντό: Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εφάδους-αέρος

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, "καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες" που "αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό.