Αύριο Τετάρτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τουρισμό, εργασία, οικονομία

 
Αύριο Τετάρτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τουρισμό, εργασία, οικονομία

Ενημερώθηκε: 19/05/20 - 13:05

Αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα και αμέσως μετά το σχέδιο θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει εξάλλου αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές, τόσο στη συνέντευξή του στο CNN όσο και στην ομιλία του στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) με την προϋπόθεση, όπως ξεκαθάρισε και τις δύο φορές ότι αυτό θα ισχύσει αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση τουριστών και το μόνο που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας.

Όσον αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, από το 24% στο 13% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση. Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν, επίσης, ούτε τα σενάρια περί μετάταξης των καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, μιας εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, αφού ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν.

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Η επιδότηση των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, η οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, η στοχευμένη και με κριτήρια επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορωνοϊό συμπληρωνουν το πακέτο μέτρων.

Πέρα από τα «στοχευμένα μέτρα» σχεδιάζονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν είτε άμεσα είτε εντός του 2021. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα –και παρά τον κορωνοϊό– η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, καθώς προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη (μέσα και από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος) αλλά και η μείωση του δείκτη της ανεργίας.

Θετική δημοσιότητα

Η Αθήνα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχει ως όχημα όλη τη θετική δημοσιότητα που πήρε το προηγούμενο διάστημα και την κατέστησε θετικό πρότυπο παγκοσμίως. Μια θετική δημοσιότητα που συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προχωρά τις επαφές ώστε να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή τετραμερής σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, όπου ο τουρισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο. Σε διμερές επίπεδο εκτός από το Ισραήλ που οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκατασταθεί και η αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Αίγυπτος.