Καλώς ήρθες στην Τήνο, στο νησί που ο έρωτας περνάει από το στομάχι

 
Καλώς ήρθες στην Τήνο, στο νησί που ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Ενημερώθηκε: 19/07/20 - 12:56

Λίγα μέρη έχουν εντάξει τη γαστρονομική παράδοση τόσο αρμονικά στην ταυτότητά τους όσο η Τήνος. Γνώρισέ την και εσύ μέσα από νόστιμα πιάτα και φεστιβάλ γεύσεων που αναδεικνύουν τις ντόπιες πρώτες ύλες ενός σεμνού, όμως, πολύ...νόστιμου νησιού των Κυκλάδων

Η Τήνος ειναι ένα νησί με απίστευτο πλούτο πρώτων υλών και τοπικών προϊόντων. Εδώ θα βρεις από θαλασσινά μέχρι βότανα, από λαχανικά και φρούτα μέχρι ντόπια κρασιά. Με άλλα λόγια τόσα πολλά, διαφορετικά πράγματα, όση είναι και η φαντασία με την οποία μαγειρεύονται οι τηνιακές γαστρονομικές δημιουργίες.

Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για τα τυριά με τη λεπτή γεύση και τα καπνιστά αλλαντικά. Κάθε εποχή πρωταγωνιστεί ένα άλλο προϊόν. Η κάπαρη μαζεύεται μόλις μπει το καλοκαίρι και μπαίνει σε άλμη για ένα μήνα προτού να γιορταστεί η παραγωγή της στην Αυγουστιάτικη γιορτή κάπαρης. Αντίστοιχα γίνεται γιορτή αγκινάρας, κρασιού, μελιού, ρακής και ρίγανης. Όταν πάλι αρχίζει να φθινοπωριάζει, οι ντόπιοι αναζητούν μανιτάρια, τα οποία μαγειρεύουν τηγανητά ή στον ατμό.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Τήνος είναι αυτάρκης. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της από τα προϊόντα που παράγει.

Όσο γυρίζεις το νησί θα αισθανθείς στον αέρα τα αρώματα των τηνιακών βοτάνων: μέντα, φασκόμηλο, δίκταμο, θυμάρι και χαμομήλι. Παράλληλα την προσοχή σου θα κερδίζουν οι παραδοσιακοί περιστερώνες (υπάρχουν στο νησί πάνω από 1.000), τους οποίους χρησιμοποιούσαν παλιότερα για την εκτροφή των περιστεριών -αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης της Τήνου.

Με όλα όσα σου είπαμε ως τώρα δε θα πρέπει να σε εντυπωσιάζει η τάση των ντόπιων να προσπαθούν να μαγνητίσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες-λάτρεις του καλού φαγητού. Η πρωτοβουλία Tinos Food Paths έχει καθιερωθεί στο ημερολόγιο των γαστρονομικών εκδηλώσεων και φέρνει κάθε Μάιο πολλούς Αθηναίους, αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στο νησί.

Discovergreece 

Πηγή: