Κορονοϊός: Συναγερμός στις αρχές για τους εκδρομείς του Αυγούστου

 
Κορονοϊός: Συναγερμός στις αρχές για τους εκδρομείς του Αυγούστου

Ενημερώθηκε: 15/08/20 - 17:54

Την ανιούσα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων και η κυβέρνηση σπεύδει με μέτρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Μετά τα 254 κρούσματα της Παρασκευής, ο συνολικός αριθμός για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου έχει φτάσει τα 2.045 με συνολικά πλέον 27 περιφέρειες να καταγράφουν τουλάχιστον ένα κρούσμα στην χθεσινή καταγραφή. Την 1η Αυγούστου οι περιφέρειες στις οποίες είχε καταγραφεί ένα κρούσμα ήταν μόλις 12. Και βέβαια με αγωνία όλοι περιμένουν με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Έχουμε ήδη δύο -γνωστούς- καταγεγραμμένους θανάτους.

Τα τελευταία 24ωρα κρίσιμοι δείκτες – όπως ο αριθμός των θανόντων και των νοσηλευομένων – σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Μέσα σε μία μόνο μέρα, καταγράφηκαν 51 νέες εισαγωγές, που εκτίναξαν τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό, από 170 σε 221.

Εξ αυτών 78 από αυτούς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, με σοβαρά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα. Την Τετάρτη, εξάλλου, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων για την μετά την καραντίνα περίοδο, με 5 νεκρούς.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε, πάντως, για τρίτο 24ωρο σταθερός στους 22.

Μεγάλη διασπορά

Σχετικά με τη διασπορά των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 98 από τα συνολικά 254 νέα κρούσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για την εν λόγω περιοχή. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, τελεί ήδη σε ειδικό καθεστώς, με 67 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο δεκαήμερο, εντοπίζεται σε νησιά τόσο στο Αιγαίο όσο και στα Επτάνησα, ενώ αυξημένα κρούσματα καταγράφονται σε Αργολίδα, Μαγνησία, Λάρισα και Έβρο.

Μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε δομές προσφύγων και μεταναστών σε Χίο, Λέσβο και Σίνδο, 10 επιπλέον περιστατικά εντοπίστηκαν στο κέντρο υποδοχής της Ορεστιάδας. Και βέβαια το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου σήμερα είχαμε και τέταρτο νεκρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη 8 ηλικιωμένοι από το εν λόγω γηροκομείο εισήχθησαν σήμερα στο ίδιο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 22 ασθενείς από το γηροκομείο και συνολικά 43 ασθενείς με κορωνοϊό.

Θετικός στον φονικό ιό βρέθηκε και ένας νεαρός σμηνίτης που υπηρετεί την θητεία του στο Πεντάγωνο, μετά από διακοπές στην Αίγινα. Σε 13 ανήλθαν, στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον πολιτικό γάμο στο Τυχερό Έβρου. 3 ακόμα περιστατικά που συνδέονται με το γάμο στον Αμπελώνα, καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και των εισαγωγών οδήγησε την κυβέρνηση στην αύξηση των νοσοκομείων αναφοράς, προσθέτοντας ήδη το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον νοσοκομεία για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών θα οριστούν τις επόμενες ημέρες σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό» έγραψε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποτυπώνοντας σε λέξεις την ανησυχία που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό για την εξέλιξη της πορείας του ιού με δεδομένο το κύμα επιστροφής των εκδρομέων.

Τα μέτρα

Στις επιβαρημένες περιοχές ανακοινώθηκε πως έως τις 24 Αυγούστου εφαρμόζεται η μείωση του ορίου των ατόμων (από 100 σε 50) που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε υπαίθριους χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ εφαρμόζεται απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και των νησιών του Αργοσαρωνικού) έως τις 24 Αυγούστου

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

-- Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

-- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

-- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

-- Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες