Λέσβος: Προβοκάτσια η φωτιά στη Μόρια; Κρίσιμα ερωτήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Λέσβος: Προβοκάτσια η φωτιά στη Μόρια; Κρίσιμα ερωτήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 09/09/20 - 13:01

Κρίσιμα ερωτήματα έχουν τεθεί για το πως ξεκίνησε η φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εξετάζεται και το σενάριο της προβοκάτσιας. «Θα το εξετάσουμε και θα το αξιολογήσουμε», είπε ο Στέλιος Πέτσας στο Mega.

Δύο στοιχεία είναι αυτά που προβληματίζουν τις αρχές. Το ένα είναι ότι οι φωτιές ξέσπασαν την ώρα που το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονταν στην άλλη άκρη του νησιού, στα πύρινα μέτωπα που είχαν ξεσπάσει σε δασικές εκτάσεις στη Βατούσα και την Άντισσα.

Και το δεύτερο ότι όταν έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μόρια, δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από ομάδες διαβιούντων στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η επέμβασή τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όπως μεταδίδει το stonisi.gr όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η αντίδραση ορισμένων εκ των μεταναστών οι οποίοι την ώρα που έβλεπαν τον καταυλισμό να καίγεται αποχαιρετούσαν τον καταυλισμό τραγουδώντας «bye-bye Moria». Η στιγμή έχει καταγραφεί σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter:

#Moria

#Greece

#Turkey

pic.twitter.com/W6d2gbrZql

Strong indications that the refugee camp fire is an act of asymmetric warfare on :

▫️fires started simultaneously at different spots
▫️majority of refugees were packed & ready
▫️videos of them chanting “burn Moria burn”
▫️’s state media already in the game

September 9, 2020

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Στον καταυλισμό εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια το χώρο.

Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν επίσης ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που διέμενε στο ΚΥΤ «χάθηκαν» στα βουνά.

Λέσβος: Προβοκάτσια η φωτιά στη Μόρια; Κρίσιμα ερωτήματα (ΒΙΝΤΕΟ)