Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου: Δεν ανανεώσαμε τη Navtex γιατί το Oruç Reis βρίσκεται για συντήρηση

 
Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου: Δεν ανανεώσαμε τη Navtex γιατί το Oruç Reis βρίσκεται για συντήρηση

Ενημερώθηκε: 14/09/20 - 13:46

«Επειδή το «Oruç Reis» βρίσκεται για συντήρηση, γι αυτό δεν δημοσιεύσαμε Navtex» δήλωσε ο Τούρκος υπουργος Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου Ρεμπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οτι η κυβέρνηση Ερντογάν «υποχώρησε».

«Δεν κάναμε πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, το «Oruc Reis» πήγε για συντήρηση και ανεφοδιασμό» τόνισε ο Τσαβούσογλου υπενθυμίζοντας προκλητικά ότι τα άλλα δύο ερευνητικά σκάφη, το «Μπαρμπαρός» και το «Γιαβούζ» συνεχίζουν το έργο τους την Ανατολική Μεσόγειο.

μόλις το Oruç Reis ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης θα ξαναβγεί στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις νέες προκλητικές δηλώσεις ήρθε να συμπληρώσει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανέφερε, ότι για να συνεχίσει τις έρευνες του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τσαβούσογλου

Ο είπε πως δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων απο την ΕΕ.

«Δεν περιμένω απόφαση για κυρωσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αλλά θα μπορούσαν και να υπάρξουν . Μπορεί Οι κυρώσεις να στοχεύουν στα πλοία μας, τους ανθρώπους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο παρελθόν. Έχουμε σταματήσει την αποφασιστικότητά μας; Οχι.» δήλωσε προκλητικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, Τσαβούσογλου είπε ότι «οι δύο γειτονικές χώρες μπορούν να συναντηθούν άμεσα. Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι θετικές και μετριοπαθείς... Η ελληνική πλευρά πρέπει να πει ναι σε έναν μηχανισμό που θα προστατευει και τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν δεν το αποδεχτούν, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και αυτό θα προκαλέσει ένταση».

Επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν λεγοντας προκλητικά οτι «δεν είναι έντιμος πολιτικός. Έχασε την κοινή λογική, η ισορροπία του διαταράχθηκε. Στη Λιβύη, ο στασιαστής που υποστήριξε στο έδαφος έχασε. Η Γαλλια έπαψε να είναι σημαντικός πρωταγωνιστής στη Συρία. Και αυτό οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές της Γαλλίας. Η Γαλλία διαγωνιζεται τώρα για την ηγεσία της ΕΕ με τη Γερμανία. Η Γαλλία προσπαθεί να δράσει, αλλά οταν λέγεται το όνομα της Γαλλίας, όλοι αρχίζουν να γελούν» δήλωσε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία.

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης , θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα», γράφει, σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προσθέτοντας: «Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».